Na internetu si můžeme vybrat a koupit téměř cokoliv, od rohlíků, přes oblečení pro celou rodinu a moderní elektroniku, až po drahé vybavení domácnosti. Na internetu si také můžeme vyhledat služby řemeslníků nebo si sjednat různé druhy pojištění či vyřídit výhodnou půjčku. Bohužel to neznamená, že každý, kdo něco nabízí a prodává na internetu, to s vámi myslí opravdu dobře. Všichni poctiví nejsou a platí to pro každý obor. Půjčky nejsou žádnou výjimkou.

Spěch se při výběru půjčky nevyplácí

Kdo by to neznal. Život bohužel není vždy fér a někdy prostě potřebujete peníze rychle. Času není nazbyt. Přesto se nevyplácí propadnout špatné náladě a výběr půjčky uspěchat. Nemusí se vám to vyplatit. Byznys s půjčkami je ohromný a zdaleka ne každý jej chce dělat poctivě. Bok po boku žili, žijí a vždy žít budou poctiví podnikatelé a ti, kteří myslí pouze na snadný a rychlý zisk bez ohledu na to, koho tím srazí na kolena.

Hodně dobrého přinesl nový zákon o spotřebitelském úvěru, který vešel v platnost na konci rok 2016, a jenž konečně pročistil trh s nebankovními půjčkami od nepoctivců, podvodníků a lichvářů. Ti samozřejmě úplně nezmizeli a přesunuli se do nelegální zóny. Díky přísným pravidlům a přidělování licence ČNB je ale mnohem snazší oddělit zrno od plevele. Seznam prověřených společností poskytujících nebankovní půjčky najdete na stránkách ČNB.

Prověření poskytovatelé půjček nabízí bezpečí

Vzít si půjčku od neznámé společnosti představuje ohromný risk. Buďte opatrní na nejrůznější půjčky ihned, rychlé půjčky, půjčky bez registru a bez potvrzení příjmů od společností, o kterých jste nikdy v životě neslyšeli a ani jen tak neuslyšíte. Vždy je lepší a hlavně bezpečnější vzít si půjčku od známé společnosti poskytující půjčky za transparentních a férových podmínek.

Při výběru půjčky vždy používejte takové srovnávače, které nabízí porovnání půjček online pouze od prověřených společnosti s přidělenou licencí ČNB. V takovém případě máte jistotu, že nebankovní společnost splňuje všechny podmínky a podléhá přísné kontrole ČNB. V případě nesnází s půjčkou a jejím poskytovatelem se máte se svou stížností kam obrátit a dobrat se zadostiučinění.

Mezi aktuálně nejžádanější půjčky, jejichž poskytovatelé splňují aktuální zákonné podmínky, patří například Zonky.cz, Profi Credit, Provident půjčka, Cofidis, Smart půjčka, Home Credit, Kimbi půjčka a další. Než se pro některou z nich rozhodnete, vždy si přečtěte celé smluvní podmínky. Dobrou zprávou je, že stále více finančních institucí kdysi několikastránkové podmínky převádí do daleko stručnější a srozumitelnější podoby.