První pohnutkou, která vede prodávající k vyřazení realitek ze hry, jsou peníze. Proč by si měl makléř z mé nemovitosti vstrčit do kapsy stotisícovou provizi, když jenom udělá pár telefonů a vytiskne mi kupní smlouvu? Raději prodejní cenu rovnou o těch sto tisíc navýším a nechám si je sám. Taková úvaha má svou logiku, ale v praxi věci obvykle fungují trochu jinak. Málokdy se stane, že se ve dveřích objeví movitý kupec se slovy: „Říkáte dva miliony? Dám vám hotovost.“ O ceně nemovitosti se často smlouvá. Řada kupujících si musí brát hypotéku. Je-li cena přemrštěná, málokdo na ni skočí. Na druhé straně můžete narazit na kupce, kteří vám dají mnohem nižší nabídku, a vy se pod vidinou rychlého jednání necháte takříkajíc ukecat. Šikovný realitní makléř vám pomůže stanovit cenu správně a ukecat se nikým nenechá. Prodej se tak nakonec může vyplatit i s jeho provizí.

Je ovšem otázka, co je "dobrý" nebo "šikovný" makléř a jak ho poznáte. Mnohem závažnějším důvodem, proč dnes lidé stále více prodávají nemovitosti svépomocí, jsou špatné zkušenosti s realitními službami. Špatný makléř vás může dostat do vážných potíží, ať už záměrně, za účelem vlastního obohacení, nebo z nevědomosti a neprofesionálního přístupu.

Jeden takový případ z branže nám popsala realitní makléřka Lenka Bitrmanová z ERA Reality: „Kolegyně nedávno pomáhala klientovi, který se snažil prodat rodinný dům o rozloze 200m2. Jeho makléř našel kupce, aniž se obtěžoval nahlédnout do katastru nemovitostí, kde byl prodávaný dům zapsán jako chata o 40m2. Místo aby okamžitě řešil legalizaci stavby, doporučil klientovi podepsat smlouvu o budoucí smlouvě kupní s tím, že se podpis uskuteční k určitému datu. Klient se rovněž zavázal k placení penále z prodlení v případě, že k podpisu dojde později. Penále činilo 3000 Kč denně. Makléř by měl mít na rozdíl od klienta určité zkušenosti a vědět, že proces schvalování projektu, revize a nová kolaudace stavby je během na dlouhou trať. Přestože měl klient štěstí a úřad změny nakonec schválil bez větších potíží, penále z prodlení podpisu kupní smlouvy vyskočilo na 300 tisíc Kč.“

Ačkoli by se podobná smlouva o smlouvě budoucí dala u soudu napadnout jako lichvářská, soudní tahanice znamenají jen další čas, výdaje a nervy. Z uvedeného případu nicméně vyplývá, že někteří makléři nejsou schopni podniknout k prodeji nemovitosti ani ty nejzákladnější kroky, jako je třeba právě ověření záznamu v katastru.

Při prodeji svépomocí ovšem musíte řešit případné komplikace sami, což je také zrádné. Bez právníka, který připraví řádnou kupní smlouvu, se neobejdete. „Pokud nejste právník, nesázejte na vlastní tvorbu, neřiďte se radami z internetu, každý obchod je individuální a vždy se najde něco, co není standardní a potřebuje individuální přístup,“ radí Lenka Bitrmanová.