Z průzkumu společnosti E.ON vyplývá, že pokud by lidé uvažovali o modernizaci vytápění, tak vytápění pomocí plynového kotle, ať už kondenzačního (22 % respondentů) nebo klasického (16 %), patří spolu s tepelným čerpadlem (28 %) k preferovaným volbám.

Rozhodující kritérium při výběru kotle je cena

Při výběru nového kotle je pro spotřebitele nejdůležitějším kritériem cena. „Průzkum ukázal, že pořízení nového kotle by pro dvě třetiny lidí představovalo znatelný zásah do rodinného rozpočtu. Bezplatné odložení části platby při pořízení nového kotle by uvítalo 52 % lidí. Proto přicházíme s novým produktem Kotel za půl, který snižuje počáteční cenu kotle na polovinu, přičemž zbytek může klient uhradit v pravidelných měsíčních splátkách po dobu pěti let bez navýšení. Služba navíc přináší prodlouženou záruku na 5 let a po stejnou dobu i pravidelné roční kontroly spotřebiče i spalinových cest,“ vysvětluje Luboš Vrbata, manažer E.ON Energie zodpovědný za zákaznická řešení.

Pro zákazníky, kteří již plyn od E.ONu odebírají, si společnost připravila ještě malý benefit navíc. „Stávajícím odběratelům v rámci balíčku odpustíme až pět měsíčních splátek, takže se pro ně pořízení nového kotle se službou Kotel za půl, stane ještě výhodnějším,“ doplňuje Vrbata.

Se službou Kotel za půl získají zákazníci úsporný a kvalitní kondenzační kotel Buderus Logamax plus GB072 s regulací, který nikde jinde nelze na českém trhu sehnat. Fanoušky moderních technologií a chytrých řešení potěší i možnost dokoupit si řídicí jednotku, která umožňuje i chytré hlášení poruch a ovládání na dálku. Zatopit si doma můžete s využitím chytrého telefonu už po cestě z práce a vrátíte se do příjemně vyhřátého domova.

Lidé nemají přehled o dodatečných investicích a podceňují kontroly

Kromě ceny lidé nejčastěji při výběru kotle řeší úsporu energie, celkovou spotřebu a výkon topného zařízení. Méně než 10 % dotázaných pak přihlíží k hlučnosti spotřebiče a nákladům na servis a montáž. „Jenže právě samotná demontáž starého kotle a instalace nového může vyjít na nemalé peníze, třeba až na dvě třetiny ceny kotle. Přitom celých 47 % lidí nemá tušení, kolik montáž nového kotle může stát,“ upozorňuje Luboš Vrbata. Jelikož služba Kotel za půl nabízí klientům komplexní řešení, zahrnuje kromě plynového kondenzačního kotle Buderus s regulací i zajištění jeho instalace včetně spojovacího materiálu a základní sady odkouření.

Dalším kamenem úrazu bývají také pravidelné revize kotlů. Jak ukázal průzkum, plná polovina respondentů neví, jak často by si měla nechat kotel odborně zkontrolovat. „Pravidelné kontroly kotle i spalinových cest jsou zásadní hned ze dvou důvodů. Především je to kvůli bezpečnosti, nicméně lidé často podceňují i fakt, že dobře servisovaný kotel funguje lépe, efektivněji a také delší dobu,“ upřesňuje Luboš Vrbata. Díky službě Kotel za půl už nebudou muset klienti frekvenci kontrol sami sledovat, i tuto starost můžou pustit z hlavy. „O pravidelné kontroly spotřebiče i spalinových cest se postaráme my. Na nutnost kontroly zákazníka dopředu upozorníme a následně ji také sami provedeme, klient se nemusí o nic starat,“ vysvětluje Luboš Vrbata z E.ONu.

Důležité je si správně vybrat

Pokud vybíráte způsob, jak vytápět svou domácnost, doporučujeme obrátit se na odborníky, kteří pro vás najdou nejlepší řešení přímo na míru. V případě, že se rozhodnete pro plynový kotel, vyplatí se vám zvolit kondenzační kotel. Ve srovnání s klasickým plynovým kotlem spotřebuje až o 30 % méně plynu. Pokud jím nahradíte přímotop či elektrokotel, můžete se těšit na ještě větší úsporu – téměř 50 %. Zajímavé tipy, jak si správně vybrat vhodný způsob vytápění a jak za topení ušetřit, najdete na webu www.eon-teplo.cz.