Netopte zbytečně moc

Chcete vědět, jak ušetřit za vytápění u vás doma?

Napište energetickému poradci, který vám dá tipy k úspoře na míru vaší domácnosti.

Poradíme zdarma!


Topení na příliš vysokou teplotu je energeticky náročné a ve výsledku vás stojí zbytečně moc peněz. Přetápění navíc není ani příliš dobré pro lidské zdraví. Mnohem lepší je topit raději méně, ostatně ne nadarmo často energetičtí poradci v nadsázce říkají, že nejlepším úsporným opatřením je kvalitní teplý svetr. V praxi si ale samozřejmě zvolte takovou teplotu interiéru, která bude dobrým kompromisem mezi osobním pohodlím a energetickými nároky. Často opravdu postačí udržovat v obýváku jen 20 až 21 °C.

Extrémy vaší peněžence škodí. Topte rovnoměrně

Pro správné vytápění bytů i domů platí univerzální rada – interiér nepřetápějte, ale ani zbytečně nepodchlazujte. Čím rovnoměrněji topení pracuje, tím lépe. To platí také pro zacházení s termostatickými hlavicemi. Patříte mezi ty, kteří otáčí s hlavicemi sem a tam podle toho, jestli je jim zima, nebo teplo? Mnohem úspornější je hlavice dlouhodobě nastavit do jedné polohy a v případě potřeby ventil jen mírně pootočit nahoru nebo dolů.

Pozor na správnou činnost kotle

Pracuje váš kotel v optimálním režimu? Výkon kotle by měl přibližně odpovídat tepelným ztrátám domu. Pokud tepelnou ztrátu vašeho domu neznáte, kontaktujte energetického poradce, který vám ji zdarma spočítá. Chybou je kotel nejen příliš slabý, ale i příliš silný – takový kotel často spíná (takzvaně cykluje) a nepracuje efektivně. Výrobce kotle by vám měl být schopný sdělit, jak moc můžete výkon kotle snižovat, aniž se to negativně projeví na jeho energetické efektivitě. Moderní kotle zvládnou efektivně pracovat i na pouhých 20 % maximálního výkonu. Tak toho využijte.

Topením „od sousedů“ neušetříte

Řada lidí si myslí, že když topení ve svém bytě úplně vypne, ušetří, protože byt se vyhřeje prostupem tepla z vedlejších prostor. Ačkoli má tato úvaha racionální jádro a do jisté míry opravdu platí, finanční efekt tento způsob úspor díky systému rozúčtování tepla nemá. Navíc pokud by takto postupoval každý obyvatel domu, celý dům by záhy prochladl.

Odjíždíte na víkend? Topení zcela nevypínejte

V zimě by stěny zděných domů neměly nikdy úplně vychladnout. Vytopení chladného domu totiž stojí mnoho energie, a tedy i peněz. Mnohem úspornější je dům či byt během nepřítomnosti v zimě temperovat na zhruba 15 °C. Náklady na temperování jsou často menší než na opětovné vytopení prochlazeného domu. Temperování má ale i další výhody – nezamrzne vám voda a v domě se nebude tolik kondenzovat vlhkost.

Je váš dům pořádně zateplený?

Největší vliv na úspory za vytápění má samozřejmě kvalitní zateplení domu. Výměna oken a zateplení fasády i střechy výrazně snižují tepelné ztráty domu. Jde ale samozřejmě o náročnější akci, při které budete potřebovat vypracovat projekt a použít kvalitní materiály. Na zateplení fasády a podkroví je vhodné použít minerální vlnu dostatečné tloušťky nebo foukanou celulózu. Vyplatí se také investice do oken s tepelně-izolačními trojskly (alespoň na severní straně) a kvalitních dveří.

Zateplení domu je sice drahé opatření, díky programu Nová zelená úsporám na něj však můžete získat dotaci ve výši až 50 % nákladů. Nevíte, jak o dotaci zažádat? Obraťte se na energetického poradce, který vám pomůže zdarma.

I v bytě můžete nemálo ušetřit za vytápění:

  • Byt nepřetápějte ani nepodchlazujte.
  • Používejte termostatické hlavice správně – nikoli jako ventil v režimu zapnuto/vypnuto.
  • Topte co nejvíce rovnoměrně.
  • Nezakrývejte radiátory záclonami, závěsy ani nábytkem.

Jak správně topit v rodinném domě?

  • Snažte se, aby kotel pracoval v optimálním režimu a příliš necykloval.
  • Nepřetápějte interiér a dodržujte různé teploty podle druhu místnosti.
  • V době nepřítomnosti dům temperujte na zhruba 15 °C.
  • Investuje do snížení energetické náročnosti domu.