Družstevní vlastnictví se od toho osobního liší tím, že nevlastníte byt, ale členská práva v družstvu, ke kterým náleží právo užívání konkrétní bytové jednotky. V bytě tedy můžete bydlet, ačkoli není váš, a družstvu platíte nájem, který je v podstatě totožný s poplatky do fondu oprav známého ze společenství vlastníků. Nemusíte se tedy bát, že si koupíte družstevní byt za milion a za jeho užívání budete nuceni platit nájemné v tržní výši deseti tisíc. Výše poplatků se ovšem v jednotlivých družstvech liší - před koupí si nechte od prodejce ukázat měsíční vyúčtování, kde všechny položky dobře uvidíte.

Vyšší poplatky vám budou účtovány v případě, že ještě nebyla splacena anuita. Tu je třeba hradit, pokud družstvo bytový dům splácí obci nebo městské části. Stav splátek anuity zásadně ovlivňuje kupní cenu družstevního podílu a je třeba se o něm dopředu informovat.

Protože byt přímo nevlastníte, místo vašeho jména bude v katastru nemovitostí zapsáno družstvo. To se dá označit za výhodu zvláště v případě, že nechcete, aby si nějaký šťoura o vás zjistil, že jste si koupili byt. Jména jednotlivých členů družstva se nezveřejňují, jste tedy v anonymitě. Navíc převod členství zdaleka netrvá tak dlouho jako změna zápisu v katastru. Proces koupě je jednoduchý a rychlý.

Členové družstva si mohou lépe než vlastníci ohlídat, kdo vedle nich bude bydlet. Problematičtí sousedé a neplatiči mohou být z družstva za určitých okolností vyloučeni, což je v případě společenství vlastníků téměř nemožné. Na druhé straně ale ze stejného důvodu nemůžete družstevní byt pronajímat třetí osobě bez souhlasu družstva a souhlas potřebujete i v případě plánování přestavby bytu.

Otázkou zůstává, jak lze družstevní byt financovat. Klasickou hypotéku vám banka nepovolí, bytem nemůžete ručit, protože ho osobně nevlastníte. Pokud nemáte hotovost, koupě se dá financovat zástavou jiné nemovitosti. Jestliže družstevní byt v dohledné době přejde do osobního vlastnictví, banka vám může nabídnout tzv. předhypoteční úvěr, který funguje jako překlenovací půjčka do převodu bytu na vaše jméno. Teprve poté se z něj stane tradiční hypotéka. Některá družstva nabízejí svým členům vlastní půjčky - družstvo dluží bance a vy budete dlužit družstvu. Jde zejména o nové developerské projekty, jež tak chtějí dopomoci k bydlení mladým lidem, kteří by na hypotéku u banky nemuseli kvůli zpřísněným podmínkám dosáhnout.

Nakonec je ale nutné zmínit, že i družstvo se může nepěkně zadlužit a ztratit schopnost bance splácet. Před koupí bytu si proto od družstva vyžádejte jeho finanční závěrku a nechte ji překontrolovat někým, kdo tomu rozumí - finančním poradcem, nezávislým makléřem apod., abyste nenastoupili na potápějící se loď.