V letošním roce je přitom v programu zhruba miliarda korun čekající na přerozdělení. O půjčku na pořízení nového bydlení anebo rekonstrukci toho stávajícího až do výše dvou milionů mohou žádat mladé rodiny do 36 let. Poskytnuté finance v některých částech republiky však ani zdaleka nestačí, proto stále častěji využíváme bankovní i nebankovní půjčky.

Nejvíce si půjčujeme na stavbu nového domu

Statistiky z roku 2018 hovoří jasně. V programu bylo pro tento rok připraveno 650 milionů korun, lidem ale ministerstvo pro místní rozvoj vyplatilo ještě o něco málo víc (konkrétně 668,6 milionů korun). Celkem bylo v roce 2018 zasláno 636 žádostí, z nichž se drtivá většina (54 %) týkala financí pro stavbu nového bydlení. O peníze jsme ale žádali také v souvislosti s koupí rodinného domu (23 procent), koupí bytu (12 procent) a modernizací obydlí (11 procent).

Kdo může o půjčku žádat?

Úroková sazba státní půjčky činí jedno procento s garantovanou dobou 20 let. Maximální doba splácení je ve výjimečných případech až 25 let. Tento úvěr lze poměrně snadno kombinovat s hypotékou, samotnou hypotéku ale nelze státním úvěrem splatit. O půjčku mohou žádat žadatelé, kteří žijí v manželství nebo registrovaném partnerství, ve kterém alespoň jeden z manželů nebo registrovaných partnerů nedosáhl ke dni podání žádosti 36 let, nebo žadatelé, kteří nežijí v manželství nebo registrovaném partnerství, nedosáhli ke dni podání žádosti o poskytnutí úvěru věku 36 let a trvale pečují o dítě do 15 let.

V Praze je půjčka mladým k ničemu

Podle odborníků a developerů ale horní hranice dvou milionů v některých větších městech nestačí. Palčivá je například situace v Praze, kde je průměrná cena 60 m² velkého bytu více než pět milionů korun. Jinak tomu není ani v Brně nebo Ostravě, kde jsou ceny přeci jen o něco nižší, státní půjčka ale financování koupě anebo výstavby nového bydlení ani zdaleka nepokryje. Na modernizaci bytu přitom stát půjčuje maximálně 300 tisíc korun, na jeho koupi pak 1,2 milionu. U výstavby nového domu se dostáváme na zmíněné dva miliony.

Věrni zůstáváme jiným subjektům

Z výše uvedeného jasně vyplývá, že zájem o státní půjčky pro mladé není nijak velký. Stále více mladých párů anebo rodin řeší vlastní bydlení podnájmem anebo hypotékou. Na rekonstrukci bydlení si pak bereme bezúčelové nebankovní půjčky nebo půjčky účelové, které jsou doménou spíše tuzemských bank. Spousta nebankovních společností navíc nabízí celou řadu výhod. Například společnost Zonky nevyžaduje ručení nemovitostí a poskytuje půjčky na základě jednoduché online žádosti. Velmi podobná situace je také u Airbank. Půjčku od Airbank lze jednoduše sjednat online a půjčit si prostřednictvím ní třeba 900 000 korun. V kombinaci se státním úvěrem jde o zajímavé řešení pořízení nového anebo rekonstrukce stávajícího bydlení.