Tím nejzávažnějším ovšem takřka pokaždé bývají finanční prostředky. Jen málokterý člověk má do začátku takovou hotovost, aby dokázal financovat kompletně celý záměr. Z tohoto důvodu saháme po půjčkách na bydlení, z nichž hlavní roli hrávají hypotéky. Proč také ne? Vždyť se jedná o specializované úvěry určené právě pro financování bydlení. Ne vždy se ale setkáme s tím, že hypotéka bude odsouhlasena. Důvodů může být hned několik. Právě proto se zaměříme na 3 nejznámější.

Žadatel nenabídne potřebnou bonitu

Hlavním ukazatelem banky i nebankovních společností při realizaci hypotéky je bezesporu schopnost žadatele dostát svým závazkům. Ta bývá označována jako bonita. Je-li prokázána v dostatečné míře, může být realizována půjčka ihned. Jaké jsou tedy hlavní požadavky většiny poskytovatelů? Potřebují především doklad o pravidelném příjmu žadatele. Ten je pro ně jakýmsi základním předpokladem, že bude mít z čeho splácet. Důležitý je i fakt, jestli má žadatel v zaměstnání smlouvu na dobu neurčitou. Tato skutečnost také do značné míry ovlivní rozhodnutí poskytovatele. Z ostatních okolností zajímají banku či nebankovní společnost také třeba:

  • dosažené vzdělání,
  • rodinný stav,
  • pohlaví,
  • věk žadatele.

Vyřešení nízké bonity bývá složité. Mnohdy pomůže třeba ručitel. Jinde je třeba vybrat hypotéku s benevolentnějšími podmínkami pro půjčení.

Jeden jediný žadatel

Heslo hovořící o tom, že ve dvou se to lépe táhne, platí i pro hypoteční úvěry. Dva žadatelé o jednu hypotéku mají mnohem větší šanci než jeden jediný. Situace je logická, protože dva lidé nabídnou vyšší bonitu. Tradičně o hypotéku žádají třeba manželské páry, které by rády bydlely v novém. Pokud nehodláte angažovat nějakou jinou osobu, bude nezbytné ručit třeba dražší nemovitostí.

Bez finančních rezerv to nedáte

Zapomeňte na doby, kdy byly běžně k dispozici i 100% hypotéky! Dnes nedostanete hypotéku ani při 90 % či 80 % hodnoty zastavené nemovitosti. Právě proto je zapotřebí počítat na počátku s nějakou tou finanční rezervou. Pokud ji nemáte, nezbude vám nic jiného než si půjčit ještě jednou. Splácet ovšem dohromady hotovostní půjčku a hypotéku nemusí být jednoduché. Když se k tomu ještě přidají inkasní platby, máte s nadsázkou řečeno o zábavu postaráno. V každém případě se vyplatí srovnat si veškeré dostupné půjčky online. Na Hyperfinance.cz to zvládnete rychle a velmi jednoduchým způsobem. Nakonec vám doporučí tu nejvýhodnější.