1.Na pokrytí bankomatů záleží

V první řadě si srovnejte jednotlivé banky. Pokud víte, že často vybíráte peníze z bankomatu, je tento aspekt poměrně důležitý. Ověřte si, zda vámi zvolená banka má dostatečné pokrytí ATM a zda vám za výběry hotovosti nebude účtovat poplatky navíc. Pokud platíte výhradně platební kartou, pak tento bod vůbec řešit nemusíte.

2. Internetové bankovnictví, ve kterém se snadno zorientujete

Každé prostředí online bankovnictví je jiné a nabízí svým zákazníkům odlišné služby. Některé banky mají velmi přátelské a intuitivní online bankovnictví, u jiných budete ze začátku trochu tápat, než si jednotlivé kroky osvojíte. Zjistěte si, jaké služby v online prostředí nabízí konkrétní bankovní účet, případně jak funguje aplikace mobilního bankovnictví. Vyhledejte si recenze stávajících klientů.

3. Online nebo přes pobočku

Jsou banky, do kterých musíte osobně na pobočku kvůli každé maličkosti. Pokud vám to nevadí a věci rádi vyřizujete tváří v tvář, pak to není problém. Většina lidí ale nemá příliš času, a tak dává přednost rychlejší verzi schvalování a vyřizování. Dobře si proto zjistěte, zda banka, u které si chcete otevřít účet, patří mezi ty flexibilnější a modernější. Zjistíte to například tak, že banka nabízí možnost zřídit si účet online za pár minut jako v případě běžného účtu Tom od MONETA Money Bank.

4. Dejte si pozor na skryté poplatky

V minulosti si banky účtovaly poplatky snad za všechno. Klienti ale byli stále nespokojenější, a proto začaly banky od poplatků upouštět. Rozhodně to ale neplatí pro všechny, a právě proto byste si tyto informace měli dopředu zjistit. Zaměřte se především na tyto poplatky:

  • měsíční poplatek za vedení účtu
  • vysoké poplatky za výběry hotovosti z bankomatů
  • ceny za doplňkové služby

5. Možnost Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay, Fitbit Pay

Podporuje vámi vybraná banka také bezkontaktní placení prostřednictvím mobilního telefonu nebo chytrých hodinek? I to může být pro konečný výběr vašeho běžného účtu důležité. Zjistěte si, zda banka, u které chcete otevřít svůj běžný účet podporuje platbu přiložením hodinek nebo mobilního telefonu k terminálu.