Ne každý si může dovolit pravidelné cestování do rakouských či švýcarských Alp, i naše krajina má co nabídnout.

Uvažujete o koupi chalupy, ať už k trvalému bydlení, či rekreaci? S rostoucími cenami nemovitostí i ceny chalup letí nahoru, i když ne takovým tempem.

Nemáte však dostatek finančních prostředků na pořízení své vysněné chalupy? Řešením může být financování pomocí hypotéky. V dnešním článku vám tedy ukážeme, jak se na případné financování připravit.

Rekreační objekt může mít několik provedení, některý může připomínat zahradní domek maximálně určený jako sklad nářadí, jiný se může podobat velikosti rodinného domu. Banky ale většinou dle obecných parametrů rozlišují tyto tři typy rekreačních nemovitostí:

Rekreační chalupa

  • objekt, který kdysi sloužil k trvalému bydlení, ale později byl vyčleněn z bytového fondu a rekolaudován pouze k rekreaci

Rekreační chata

  • s obestavěným prostorem max. do 360 m3, se zastavěnou plochou max. do 80 m2 včetně verand a teras
  • chata může být i podsklepená, může mít max. jedno nadzemní podlaží a podkroví

Rekreační domek

  • novostavba pro rekreační bydlení, která převyšuje hodnoty pro rekreační chatu

Čím se liší?

Čím se liší financování koupě nemovitosti sloužící k trvalému bydlení od nemovitosti určené k individuální rekreaci? Hlavním rozdílným parametrem je LTV!

Banky za tímto účelem financování poskytují běžně 70 %, v některých výjimečných případech lze na základě individuálního posouzení banky získat až dokonce 90 % LTV. Ve standardním, běžném případě tedy potřebujete mít k dispozici min. 30 % vlastních prostředků.

Čím lze u hypotéky na rekreační objekt ručit?

Jako u každé hypotéky je potřeba dát bance do zástavy nemovitost. Máte dvě možnosti: Použít do zástavy nejlépe byt v osobním vlastnictví nebo rodinný dům. V tomto případě samotný úvěr a případné posuzování zajištění by mělo proběhnout hladce a banka za tento typ zajištění bude jedině ráda, jelikož se jedná o standardní zajištění. Ne každý má ale k dispozici volnou zástavu, kterou může použít jako záruku.

Běžně se tak bance dává do zástavy kupovaná nemovitost. V našem případě tedy chata/chalupa. Je však zapotřebí splňovat několik požadavků, aby se jednalo o vhodnou zástavu pro banku.

Co musí rekreační objekt splňovat, aby byl pro banku vhodnou zástavou?

  1. Je zajištěn bezproblémový přístup k objektu? Chaty jsou obvykle postaveny mimo standardní rodinné zástavby a cesta k nim mnohdy není zcela jednoduchá. Jedná se o velmi důležitou věc pro banku, je tedy potřeba si pohlídat, aby byla zajištěna přístupová cesta k nemovitosti. Často se stává, že přístup k chalupě vede přes pozemky cizích osob, případně pokud se jedná o chalupu v lese, přístup může vést i přes pozemky či lesy ve vlastnictví podniku Lesy ČR, obce nebo právnické osoby. Ve všech zmíněných případech bude banka vyžadovat souhlas majitele či věcné břemeno jízdy a chůze, kterým bude mít zajištěn přístup k zástavě.
  2. Stojí nemovitost na pozemku, který je ve vlastnictví majitele? Je zcela běžné, že chaty v rekreačních oblastech a známých lokalitách běžně leží na cizích pozemcích. Velmi časté je, že se jedná o zmíněné Lesy ČR. Pokud by nebylo možné tento pozemek odkoupit, zcela jistě by se jednalo o nevhodnou zástavu pro banku.
  3. Má nemovitost pro rekreaci přidělené číslo evidenční či číslo popisné? V katastru nemovitostí jsou chaty (rekreační objekty) standardně označovány číslem evidenčním (ev. č.). Jedná se o běžný požadavek bank a chata by toto číslo měla mít přidělené.
  4. Inženýrské sítě (voda, elektřina apod.) – banka bude většinou trvat na tom, aby nemovitost měla zajištěn zdroj pitné vody a zdroj elektřiny. Co se týče kanalizace, tak se u chat předpokládá, že toto nemají běžně řešené. Banky tak obecně nemají problém v případě tzv. suchého záchodu.
  5. Základní vybavení, celoroční obývání, lokalita a velikost chaty? Dalším faktorem, který může ovlivnit vhodnost zástavy, je možnost celoročního obývání a s tím související vybavení chaty. Jsou banky, které trvají na podmínce celoročního obývání – odhadce dohlídkou tuto skutečnost ověřuje (dostupnost vytápění, koupelny, kuchyně atd.). Jsou ale i banky, které toto neřeší. V dnešní době můžete najít i chaty, které samy o sobě příliš velkou materiální hodnotu nemají. Leží ale například v perspektivní lokalitě, což se projeví i na ceně, a i když to vypadá na první pohled jako chata zbouchaná z desek, díky lukrativní lokalitě se může jednat o vhodnou zástavu. V posledním případě se můžeme setkat s tím, že některé banky nahlíží i na velikost objektu a rozměr chat by neměl klesnout pod 60 m².

Jak vybrat tu nejvýhodnější hypotéku na rekreační objekt?

Ať už je váš cíl pro koupi chaty/chalupy jakýkoliv, berte v potaz, že každá banka má rozdílné podmínky při sjednávání hypotéky. Ideálně vám k porovnání celého hypotečního trhu poslouží hypoteční kalkulačka, díky které během chvíle zjistíte, zda úvěr reálně získáte a kde za nejlepších podmínek.