Fígl podvodníků, kteří nabízejí lákavé nemovitosti k lacinému pronájmu, je prostý: většinou se vydávají za majitele bytu, kteří zrovna pobývají v zahraničí, a tak se veškerá komunikace musí odehrát přes e-mail. Bohužel tu není možnost ani zajít na prohlídku bytu, ale vidíte přece z fotografií, že je interiér v dobrém stavu a nachází se v populární lokalitě. Když pošlete na majitelův účet zálohu, nejlépe rovnou s prvním nájmem, dotyčný vám zašle klíče. Ale to se už nestane. Přijdete o peníze, a v hledání pronájmu jste zase na bodě nula.

Jak podvodníkům nenaletět?

Trvejte vždy na osobním setkání. „Doporučujeme navázat nejdřív telefonický kontakt a následně vybranou nemovitost navštívit a komunikovat s makléřem či majitelem nemovitosti osobně. Rozhodně neposílejte zálohu za pronájem výměnou za zaslání klíčů,“ radí Kateřina Peštuková, manažerka Sreality.cz.

Seriózní realitní servery se snaží podvodné inzeráty eliminovat. „Na Sreality.cz všechny inzeráty průběžně kontrolujeme. Pokud zjistíme, že mají parametry podvodného inzerátu, automaticky je zakážeme. Poté rozešleme e-mail s upozorněním, že se jedná o podvodný inzerát, všem zájemcům, kteří na něj reagovali,“ uvádí Peštuková.

Zadavatelé podvodných inzerátů se však snaží i pečlivě nastavená pravidla obejít. „Nově podvodníci na tyto e-maily s upozorněním začali reagovat tím způsobem, že někdy po našem obeslání uživatelů pošlou ještě další mail. V něm mohou vystupovat pod naší hlavičkou a používat kopii našeho loga a uvádět, že upozornění odešlo omylem. Pravidlo ale zní: pokud inzerát jednou označíme za špatný, nevěřte mu, a to ani tehdy, pokud by vás kdokoliv o jeho kvalitách nadále přesvědčoval,“ doplňuje Peštuková.

Jak by měla vypadat důvěryhodná inzerce:

  • inzerenti uvádějí ve srovnání s ostatními inzeráty v lokalitě přibližně podobnou cenu za pronájem
  • fotografie jsou realistické a zobrazují skutečný stav nemovitosti
  • textový popis vystihuje nejen pozitivní, ale i negativní vlastnosti nemovitosti
  • text inzerátu obsahuje veškerou diakritiku
  • kontaktní osoba u inzerátu pružně reaguje a odpovídá na věcné dotazy
  • návrh osobního setkání je makléřem nebo majitelem bez výmluv přijatý
  • ověření vlastnictví bytové jednotky či domu podle Katastru nemovitostí České republiky je v pořádku