Zvolíte nebankovní půjčku, půjčku od banky, vlastní úspory, anebo peníze od stavební spořitelny?

Rekonstrukce financovaná z vlastní kapsy

V první řadě je potřeba (si nechat) odhadnout, na kolik vás vlastně celková rekonstrukce vyjde. Pokud si pravidelně tvoříte úspory, pak je zde vysoká pravděpodobnost, že rekonstrukci zvládnete vyřešit pomocí vlastních úspor. Jde o ideální možnost, drtivá většina z nás na ni ale nedosáhne. Podle aktuálních průzkumů položí zhruba polovinu českých domácností výdaj vyšší než 10 000 Kč. Proto budete pravděpodobně řešit některou z následujících možností.

Stavební spořitelny

Stavební spořitelny obvykle nabízí dva druhy úvěrů. Tím prvním je úvěr ze stavebního spoření, který je určen těm, kdo jsou klienty stavební spořitelny alespoň dva roky, a mají proto našetřenou určitou částku. V takovém případě klient získá vysoké hodnotící číslo a může žádat o klasický úvěr ze stavebního spoření. Druhým způsobem, jak financovat rekonstrukci pomocí prostředků od stavební spořitelny, je překlenovací úvěr (meziúvěr) pro žadatele, kteří mají nízké hodnotící číslo. Nevýhodou tohoto meziúvěru je vyšší hodnota RPSN. Počítejte ale s tím, že během čerpání překlenovacího úvěru si musíte také spořit. Jakmile dosáhnete stanovené částky, můžete opět čerpat klasický úvěr ze stavebního spoření.

Půjčka od banky

Pokud nechcete oslovovat stavební spořitelnu, nabízí se ještě klasická návštěva banky. Banky dnes už umí nabídnout jak účelové, tak neúčelové úvěry. Na druhou stranu je potřeba počítat s poměrně náročným procesem schvalování žádosti. O některé půjčky můžete zažádat online, jinde se neobejdete bez návštěvy pobočky. Vždy ale počítejte s tím, že bankovní úředník bude zkoumat informace o vaší osobě, zaměstnání, příjmech i výdajích. Pokud zhodnotí, že jste pro banku příliš rizikovým klientem, žádost o půjčku jednoduše zamítne. V takovém případě se ke slovu dostávají nebankovní půjčky.

Nebankovní půjčky

Nepůjčili vám v bance? Nezoufejte! Nic není ztraceno. Nebankovní společnosti, operující na našem trhu, dnes už dokážou půjčit i žadatelům, kteří v bance neuspěli. Pokud byl důvodem k zamítnutí žádosti negativní zápis v registru dlužníků, pátrejte po půjčkách bez registru. U takových půjček není záznam v registrech překážkou, případně do registrů společnost vůbec nenahlíží. Vždy ale sázejte pouze na známé a ověřené nebankovní společnosti, mezi které patří třeba společnost Zaplo, Zaimo anebo Homecredit. Mezi největší výhody nebankovních půjček patří jistě skutečnost, že vám půjčí i v případě zamítnuté žádosti z banky, anebo tehdy, nechcete-li dokládat svůj příjem. Pro tyto případy jsou připraveny půjčky bez dokládání příjmu. Nenechte se ale zmást, bez pravidelného a dostatečného příjmu vám nikdo nepůjčí. Pokud by věřitel neověřil příjmy žadatele, může být uzavřená smlouva prohlášená za neplatnou.