Díky takzvané kotlíkové dotaci můžete vyměnit svůj starý kotel na tuhá paliva v rodinném domě za variantu, která méně devastuje přírodu. V roce 2019 na výměnu od krajského úřadu dostanete příspěvek až 120 000 Kč, respektive 127 500 Kč v obcích se špatnou kvalitou vzduchu. Jestliže vlastníte kotel 1. nebo 2. emisní třídy a nestihnete jej do září 2022 vyměnit (ať už s pomocí dotace, vlastních úspor, nebo půjčky ihned na účet), vystavujete se riziku pokuty až 50 000 Kč.

Cílem „zeleného“ programu je snížit znečištění ovzduší z lokálního vytápění. Celkem se ve třech vlnách domácnostem rozdělí příspěvky ve výši 9 miliard Kč. Na rozdíl od předchozích etap však v probíhající třetí vlně dostanete příspěvek jen na kotle vytápějící biomasou, na tepelná čerpadla nebo na plynové kondenzační kotle. Navíc jde nyní o poslední dotační období, kdy máte šanci peněžní podporu na ekologičtější vytápění získat.

Pokud se chystáte zároveň svůj dům zateplit nebo na něj nainstalovat solární panely, příspěvek od kraje se vám ještě zvýší. Jestliže požádáte o kotlíkovou dotaci kombinovanou s dotací na zateplení dostanete navíc až 20 000 Kč. Budete-li chtít ke kotli přispět i na solární panely, dostanete navíc až 10 000 Kč.

I když ale podáte žádost včas, prostředky kraje na tento účel mohou být už vyčerpány. V takovém případě máte smůlu a výměnu kotle musíte zafinancovat z vlastních zdrojů. Pomoct vám může i půjčka ihned na účet.

Zjistěte si na webových stránkách úřadu, dokdy váš kraj žádosti přijímá. U některých už lhůta vypršela, poslední kraje přijímají žádosti do konce října. Ekologické vytápění má smysl, ochráníte své životní prostředí a díky dotaci ještě ušetříte.