Dříve se větrání moc neřešilo, protože stará okna tak dokonale netěsnila, a tak i když byla zrovna zavřená, šel od nich na vás mírný ledový vánek. Dneska si už ale spousta lidí pořídila okna nová, perfektně těsnící. A najednou je v interiéru začala častěji bolet hlava a s nelibostí sledovali, jak po vnitřních sklech těch vychytaných moderních oken stékají kapičky kondenzované vlhkosti. Je to tím, že nová okna sice nepropustí žádné teplo, ale zároveň se ven nedostane ani vlhkost, a navíc do bytu neproudí ani sebemenší závan čerstvého vzduchu.

Větrání je tedy nezbytné, v zimním období se jen musí provádět s ohledem na vytápění. Například po celý den otevřená ventilačka je z tohoto hlediska naprosto neefektivní. Slyšíte čím dál častěji, že větrat se má krátce, ale zato důkladně. Několikrát denně otevřít všechna okna i dveře ve všech místnostech, aby vzduch proudil všemi směry; stačí několik minut, a vzduch je vyměněn.

Rituálu větrání by mělo předcházet stažení termostatických hlavic na radiátorech. Náhlý příval studeného vzduchu zvenčí totiž způsobuje, že radiátor začne topit jako o závod, aby teplotu vyrovnal, a tím zbytečně spotřebovává více energie. Po vyvětrání hlavice vraťte zpět do původní polohy.

Na trhu dnes existují i chytré termostatické hlavice, které umějí samy poznat, že je okno otevřené, a na základě toho topení vypnou.

Tipy, jak v zimě šetřit tepelnou energii:

  • Interiér nepřetápějte, držte se hodnot doporučených pro jednotlivé místnosti (obývací a dětský pokoj: 20-22 °C // kuchyně, ložnice: 18-20 °C // koupelna: 22-24 °C // chodby: 15-17 °C)
  • Zavírejte dveře od chladnějších místností
  • Na noc zatahujte žaluzie či závěsy, radiátory ale přitom nezakrývejte