1) Vyberte konkrétní typ hypotéky

V bankách máte na výběr z několika možností hypoték. Mezi základní patří hypoteční úvěr na bydlení, kde musíte finanční prostředky užít přímo na nákup nemovitosti. Další možností je tzv. americká hypotéka, kde bance neudáváte konkrétní účel využití. Peníze můžete využít úplně na cokoliv – na cestování, na studia nebo na nákup domu. Ale pamatujte, že na koupi nemovitosti se vám vyplatí využít hypotéku na bydlení, která bere ohled na její cenu a počítá s lepším úrokem. Výše úvěru dosahuje až 80 % hodnoty nemovitosti. U neúčelové hypotéky navíc mají některé banky nastavenou maximální výši půjčky, a nehledí proto na cenu domu či bytu, který kupujete.

2) Sestavte si rodinný rozpočet

Splácení hypotéky zasáhne do vašeho rodinného rozpočtu. Spočítejte si proto dopředu, kolik jste schopní za měsíc odvádět ze svých příjmů a do jak dlouhého časového období si splácení rozprostřete. Zaměřte se i na pevnou úrokovou sazbu, kterou si u bankovních společností můžete zafixovat od 1 roku až na 10, u některých bank i více let. Po dobu, kterou si vyberete, vám banka garantuje pevnou sazbu, a to bez ohledu na inflaci a růst úrokových sazeb na trhu.

3) Srovnávejte nabídky a hledejte ověřené společnosti

Nesahejte po první hypotéce, na kterou narazíte. Vyberte si pouze ověřenou společnost, u které máte jistotu důvěryhodnosti a profesionálního jednání. Na internetu najdete různé možnosti srovnání, které vám pomohou s rozhodováním a porovnáním podmínek jednotlivých produktů. Snažte se předejít možným problémům a hledejte ověřené informace.

4) Nastudujte si podmínky

Než se pro cokoliv rozhodnete, nastudujte si smluvní podmínky, aby vás nic nepřekvapilo. Pokud má hypotéka nízký úrok, ověřte si, že banka svůj zisk nezvyšuje přemrštěnými skrytými poplatky ve smlouvě nebo dodatky pod čarou, které snadno přehlédnete. Na druhou stranu se ale nelekejte každého poplatku, který v dokumentu najdete – banky svým klientům běžně přeúčtovávají např. poplatky za vklady do katastru nemovitostí. Ve smlouvě si dohledejte veškeré poplatky i za vedlejší produkty, ale také sankce za pozdní splácení. Vše si proto pečlivě čtěte, předejte tak nechtěným problémům a zbytečným poplatkům navíc.

Pomohl vám článek pochopit, jak se rozhodovat při výběru hypotéky? Účelové i neúčelové hypotéky nabízí například Banka CREDITAS, která poskytuje různé druhy úvěrů a možnost pojištění podle vašich preferencí. Úvěr můžete navíc kdykoliv předčasně splatit nebo vložit mimořádnou splátku.