V chatách jsou nejvíce ohroženy věci, které se teoreticky dají prodat; zloděje zajímá především zahradní a kutilské náčiní, pily, sekačky, vrtačky, ale také grily a propanbutanové lahve. Často ukradnou dokonce i uskladněné potraviny nebo lahve s alkoholem. Obecně bychom proto cennější věci neměli na chatách vůbec nechávat. Do panelákového bytu se nám však jen stěží všechno vejde...

Musí-li tedy ohrožené předměty větší hodnoty na chatě přes zimu zůstat, nafoťte si je a sepište si jejich seznam s podrobným popisem (značka, pořizovací cena, výrobní číslo). Objemnější vybavení lze zabezpečit zemním zámkem.

Pokud sjednáváte pojištění, myslete na to, že zloději nemusí chatu jen vykrást, ale také poškodit (zničit dveře, okna, rozbít nábytek ze vzteku, že tu nenašli žádné cennosti). Pojistka by se proto měla vztahovat i na vandalismus. „Vzhledem k většímu riziku vykradení, právě kvůli časté nepřítomnosti majitele, je potřeba počítat s o něco vyšší cenou než u pojištění domu,“ uvádí Nela Maťašeje, tisková mluvčí Direct pojišťovny. Aby pojišťovna pojistné plnění při krádeži přiznala, je ale nezbytné alespoň základní zabezpečení chaty.

Zatímco dobrý zámek na dveřích je samozřejmost, na okna lidé často zapomínají. Ochranu poskytnou vnitřní dřevěné okenice, mříže nebo předokenní rolety se speciálními pružinami proti mechanickému zdvihnutí. Nenápadnou, ale mnohdy účinnou ochranou jsou bezpečnostní fólie proti rozbití skla. Dveřní zámek by měl mít také bezpečnostní vložku a ochranu proti vysazení pantů. Bezpečnostní dveře zkušení zloději většinou poznají, což je samo o sobě může od vloupání odradit.

Od věci nejsou ani dobré vztahy s okolními chataři; pokud někdo z nich bydlí blízko a plánuje na chatu občas zajet i během zimy, může přitom zkontrolovat i váš objekt. Do lokalit, kde se sem tam někdo namátkově pohybuje, si zloději hned tak netroufnou.

V případě luxusnějších chat se vyplatí investovat do elektronické ochrany. Nejnovější kamery se dají ovládat chytrým telefonem, aniž by musely být připojeny k pevnému internetu. Tyto typy bývají označeny jako 3G/4G kamery, GSM kamery nebo LTE kamery a nasnímané záznamy odesílají na váš telefon díky SIM kartě s datovým tarifem. Dražší modely jsou schopny aktivovat světelnou a zvukovou výstrahu, která lupiče náležitě vyděsí.

Cenově dostupnou alternativu představuje pohybové čidlo Direct Echo, které k chodu nepotřebuje ani SIM kartu, ani elektřinu. Za samotné čidlo zaplatíte 999 Kč a dále platíte 300 Kč ročně za připojení do sítě Sigfox, což je v porovnání s kamerovými systémy "lidovka". Čidlo nereaguje na okolní pohyb, ale aktivuje se v momentu, kdy někdo pohne jím samým - to znamená, že když ho umístíte například na dveře chaty, nebude pípat kvůli každé poskakující veverce, ale zahlásí vám, že někdo dveře přímo otevřel. Čidlo funguje na baterii a připevníte ho k libovolnému povrchu nanopáskou nebo suchým zipem.