Ne všechny stavby na dotaci dosáhnou. Program Ministerstva životního prostředí, které příspěvky zastřešuje, totiž platí pouze pro objekty určené k trvalému obývání, ne tedy například chaty. „Podporu mohou dostat jen domy, které patří do energetické třídy B.0 nebo vyšší. Velikost dotace pak závisí na tom, zda jde o novostavbu, nebo starší dům, a pravidla se mohou lišit i podle jednotlivých krajů,“ vysvětluje Pavel Hrdlička, technický specialista ze společnosti Regulus, předního českého dodavatele tepelných čerpadel. „Nárok na dotaci zaručí pouze tepelná čerpadla a větrání s rekuperací tepla s patřičnou certifikací. Kvalitní dodavatel by měl být schopen připravit pro dotaci kompletní dokumenty, které stavitel domu jen odnese na úřad,“ dodává Hrdlička.

Nejčastější dotace: 60 tisíc na výměnu elektrokotle za tepelné čerpadlo

Dotace na výměnu elektrokotle za tepelné čerpadlo se řadí k nejčastěji vypláceným. Dosahuje výše 60 000 korun, ale lze ji získat jen pro již zkolaudované objekty. „Při výměně elektrokotle za tepelné čerpadlo je možné na provozních nákladech uspořit až desítky tisíc korun ročně. Čerpadlo přitom lze připojit i na radiátory nebo teplovodní podlahové topení,“ upřesňuje Pavel Hrdlička.

Základní příspěvek pro novostavby: 150 tisíc na tepelné čerpadlo a větrání s rekuperací

Dotaci 150 000 korun může dostat dům, ve kterém je tepelné čerpadlo a systém větrání s rekuperací. „Na maximální výši dotace dosáhne majitel novostavby, pokud má v projektu certifikované tepelné čerpadlo a systém větrání s rekuperací. V takovém případě může dotace od státu pokrýt až polovinu pořizovacích nákladů. Podmínkou pro získání dotace je instalace zdrojů dodavatelem s potřebným oprávněním,“ vysvětluje Pavel Hrdlička z Regulusu.

Nejvyšší podpora: 450 tisíc na tepelné čerpadlo, rekuperaci a napojení domu na fotovoltaiku

Nejvyšší částku může od státu získat dům, který je vybaven tepelným čerpadlem, systémem větrání s rekuperací tepla a fotovoltaickými panely, umístěnými na střeše či fasádě domu, které zajišťují většinu energie pro provoz těchto systémů. „Na tyto projekty lze dostat dotaci až 450 000 korun. Tepelné čerpadlo získává energii ze solárních panelů a z 1 kW elektřiny dokáže vyrobit 3 kW tepla. Moderní řešení se dá navíc ovládat přes mobilní aplikaci, kterou lze nakonfigurovat dle přání zákazníka. Můžete si tak třeba nastavit různou teplotu topení v přízemí a prvním patře nebo ovládat rekuperaci,“ zdůrazňuje přednosti mobilního řízení domu na dálku Pavel Hrdlička.

O dotaci zažádejte co nejdříve

Žádosti o dotace je vhodné vyřídit co nejdříve. „Program může fakticky skončit dřív, než se předpokládalo. Těší se totiž velkému zájmu a po vyčerpání prostředků v něm už dalším žádostem nedokáže vyhovět,“ upozorňuje Pavel Hrdlička. „S výběrem čerpadla i větrání s rekuperací by měl umět poradit i projektant budovy. Při volbě dodavatele hledejte zástupce firmy v místě svého bydliště a ptejte se na reference a dostupnost servisu,“ dodává Hrdlička.