Průkaz energetické náročnosti budovy vs. energetický štítek obálky budovy Pozor, tyto dva pojmy se často pletou, ač by neměly - i když spolu úzce souvisí.

Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) mluví o tom, kolik energie je potřeba na běžné užívání objektu. Počítá se při tom s náklady na vytápění, osvětlení, ohřev vody nebo třeba větrání. Proto by se o průkaz energetické náročnosti měli zajímat všichni, kteří si plánují koupit nemovitost. Vyhnou se pak nepříjemnému překvapení v podobě vysokých účtů za energie.

Z energetického štítku obálky budovy oproti tomu vyčteme, do jaké třídy dům spadá, a tedy jak dobře je objekt tepelně izolovaný, jaké kvality jsou stěny, podlaha a střecha, jakou část domu by bylo potřeba zateplit a kudy teplo nejvíce uniká. Součástí energetického štítku obálky budovy je nejen klasifikační třída objektu, ale také jeho grafické hodnocení. „Obálka“ budovy pak samozřejmě vstupuje do hry o její celkovou energetickou náročnost.

Co na PENB najdete a kdy byste ho měli řešit

To nejdůležitější, co se z „průkazu energetické náročnosti“ dozvíte, je označení energetické třídy, které objekt odpovídá. Dále pak pátrejte po grafu se zobrazením energetických vstupů, díky němuž si můžete aspoň orientačně propočítat náklady na vytápění objektu v průběhu jednoho roku.

Energetické třídy označujeme jako „A“ až „G“, přičemž třída A je mimořádně úsporná a třída G mimořádně nehospodárná. Novostavby přitom dnes musí dosáhnout na štítek A – C, naopak do klasifikace F – G spadají pouze objekty z výstavby do roku 1992.

Průkaz energetické náročnosti musí obsahovat i formality, jako jsou adresa, typ budovy, plocha obálky budovy, energetická vztažná plocha a obestavěný prostor.

Kdy byste se o PENB měli zajímat?

Situací, kdy byste měli (nebo budete muset) průkaz energetické náročnosti budovy řešit, je hned několik. Jde o prodej domu nebo bytu a jejich pronájem, dále pak o zhotovení novostaveb, administrativních budov a budov, v nichž sídlí orgány veřejné správy. Od roku 2009 je PENB až na pár výjimek nezbytnou součástí projektové dokumentace pro výstavbu všech nových objektů. Z druhé strany by se o něj samozřejmě měl zajímat i ten, kdo si chce nemovitost koupit nebo pronajmout.

Co když ho ještě nemáte?

Pokud se dostanete do situace, v níž se snažíte například prodat dům, ale průkaz energetické náročnosti budovy nemáte a nechcete si PENB nechat vystavit, budete muset uvést tu nejhorší třídu, tedy třídu G. Právě energetická třída by totiž měla být už součástí prodejního inzerátu. Ani potom ale nemůžete PENB pustit z hlavy. Druhé straně průkaz musíte dodat nejpozději při podpisu kupní smlouvy, případně smlouvy o pronájmu.

V takovém případě vám nezbyde nic jiného než se obrátit na vlastníka objektu, a jestliže jste jím vy, budete si muset nechat PENB vypracovat od certifikovaného specialisty. Průkaz pak můžete používat i 10 let, pakliže nedojde k zásadním úpravám obálky budovy (u více než 25 % plochy domu). Cena za výpočet a pořízení průkazu se liší, obvykle však začíná na 3 000 Kč.

Jednou „déčko“, navždy „déčko“? V žádném případě

To, že chcete prodat objekt, který momentálně spadá například do třídy D, neznamená, že už se na tom nedá nic změnit. Vhodnými zásahy totiž můžete skóre budovy vylepšit, a tak zvýšit její cenu. Předem se jen ujistěte, že se to vyplatí.

Pomoci může investice

Pro zařazení objektu do vyšší energetické třídy stačí třeba nechat provést zateplení budovy, vyměnit stará netěsnící okna za nová, u bytů může jít třeba také o izolaci v oblasti balkonu. Vždy je ale potřeba spočítat návratnost investice, ať už chce původní majitel objekt sám dál obývat, nebo částku promítnout do její prodejní ceny. V roli prodejce se proto ideálně poraďte s odborníkem o tom, o kolik stoupne cena objektu po případných úpravách, a jestli to za ně stojí.

Hned poté vyvstává otázka financování. Cena za zateplení 1 m² se obvykle pohybuje od 600 Kč výš v závislosti na použitých materiálech a tloušťce izolace a vyšplhat se může i nad 1 000 Kč.

Dobrou zprávou je, že na takové úpravy si nemusíte nejdříve našetřit a teprve po tom s nimi pohnout. Na investice tohoto typu vám stačí běžná půjčka, kterou budete následně splácet podle předem nastavených parametrů. Váš život se tedy touto investicí nezastaví a ještě budete moci svou nemovitost prodat výhodněji.