Od 1. března 2021 budou novým štítkem označeny chladničky, mrazničky a vinotéky, pračky a kombinované pračky se sušičkami a myčky nádobí. Tyto spotřebiče byly už od listopadu značeny starými i novými energetickými štítky. Od 1. března už musí mít všechny jmenované spotřebiče jen štítky nové. U ostatních produktových kategorií zůstávají štítky stávající a k přechodu na nové dojde v průběhu následujících let.

Nové značení se překvapivě zatím neobjeví na samostatných sušičkách prádla, ačkoli si je lidé často pořizují společně s pračkami. Z nějakého záhadného důvodu však byly bubnové sušičky zahrnuty do škatulky společně s troubami, kotly a klimatizacemi a nové štítky dostanou až v příštích letech.

Proč ty změny? „Vzhledem k vývoji štítky postupem doby přestaly plnit svoji funkci. Většina produktů na trhu byla zařazená do nejúspornějších energetických tříd. Už 10 let se spotřebiče označují většinou kategoriemi A+, A++ a A+++, rozdíly se stírají a zákazníkům se v nabídce špatně orientuje. Hlavním cílem změny je tedy obnovit přehlednost a zjednodušit porovnávání výrobků,“ vysvětluje Jan Herian, produktový školitel BSH domácí spotřebiče.

Od 1. března 2021 bude na štítcích nová stupnice v rozsahu A až G, označení s + (A+, A++ apod.) se už používat nebudou. „Při uvedení nových štítků nebudou na začátku na trhu žádné produkty v nejvyšší třídě A. Neznamená to ale, že by se zhoršila energetická účinnost výrobků. Dojde k posunu škály tak, aby zůstal dostatečný prostor pro další vývoj,“ upřesňuje Jan Herian.

Energetická spotřeba produktů bude zobrazena výraznějším způsobem a nově se neuvádí roční spotřeba energie, ale spotřeba na 100 pracích nebo mycích cyklů. Kromě informací o spotřebě energie obsahují nové štítky také údaje o hlučnosti a spotřebě vody.

Nově obsahuje štítek QR kód (vpravo nahoře), jehož prostřednictvím je možné rychle nahlédnout na detailní informace o produktu do evropské databáze EPREL. Úpravou prošly i piktogramy informující o vlastnostech daného produktu, aby byly srozumitelnější na první pohled.

Hodnoty na novém energetickém štítku vycházejí z nových testovacích metod, které lépe odrážejí chování spotřebitelů (například nová definice sady nádobí u myček, nový referenční program u praček apod.). Deklarované hodnoty spotřeby díky tomu lépe odpovídají skutečné spotřebě v domácnosti spotřebitele.