Více jak stovka dodavatelů elektřiny

V současné době působí na našem trhu více jak 100 dodavatelů elektřiny, kteří nabízejí několik stovek různých tarifů. „Konkurují si nejenom cenou za kilowatthodinu, ale také dalšími službami a výší poplatku za své služby,“ uvádí Karolína Jonášová ze společnosti Kalkulator.cz, která se zabývá srovnáváním cen energií. Z toho mohou profitovat právě zákazníci, tedy odběratelé elektrické energie. Ti mohou vybírat z mnoha různých statusů, vybrat si ten pravý pro ně, který je jako střižený jejich potřebám, a díky tomu ušetřit. Jak si ale z mnoha a mnoha nabídek vybrat? Srovnávat ceníky dodavatelů elektřiny je neskutečně únavné a náročné na čas.

Moderní technika pomůže se srovnáním

Naštěstí lze povolat do služby moderní technologie: „Na Kalkulator.cz srovnáváme více jak pět set různých ceníků. To je možné díky vyspělému algoritmu, který vezme do úvahy všechny vložené údaje, porovná veškeré nabídky a zobrazí ty nejvýhodnější pro konkrétního zákazníka,“ upozorňuje Karolína Jonášová. Pokud si chce zákazník nechat srovnat nabídku dodavatelů elektřiny a připravit se na změnu dodavatele energií, musí o sobě něco prozradit. „Bez uvedení několika informací není možné připravit adekvátní nabídku. Šlo by o nabídku zcela obecnou, která by mu nemohla poskytnout představu o tom, kolik může ušetřit,“ uvádí Karolína Jonášová. Co vše musí zákazník uvést? „Pro výpočet budoucí úspory je nutné sdělit informaci o spotřebě v minulém období, a to ve vysokém i nízkém tarifu. Dále je důležitá informace o využívaném jističi, aktuálním tarifu, dodavateli a distribuční sazbě. V neposlední řadě také to, kde se odběrné místo nachází. Nejde o to, že bychom byli snad zvědaví, ale všechny tyto informace ovlivňují výpočet úspory,“ připomíná Karolína Jonášová.

Správné údaje díky faktuře

Všechny údaje mohou spotřebitelé najít na posledním vyúčtování, nebo faktuře: „Našim zákazníkům doporučujeme, aby si vzali poslední fakturu k ruce. Ještě jednodušší možnost je tuto fakturu ofotit mobilem a obrázek snadno nahrát pomocí tlačítka. Naši specialisté vše vyplní za zákazníka a ten získá jistotu, že jsou uvedené údaje správně,“ vysvětlila Karolína Jonášová. Samotné srovnání cen elektřiny trvá pouze malou chvilku, poté se zákazníkovi zobrazí ty nejvýhodnější tarify a je na něm, aby si vybral ten správný. „Porovnáváme skutečně všechny nabídky, co jsou na trhu. Neopomíjíme ani jednoho dodavatele a žádného neprotěžujeme. Chceme být fér, což zákazníci poznají třeba podle toho, že se o ně chceme starat dlouhodobě. Nejsme zde tedy pouze pro jednorázovou změnu dodavatele, ale jsme vždy připraveni zákazníkovi porovnat aktuální nabídky a zjistit, zda nemůže ušetřit. Nabídky se totiž často mění a na to je třeba reagovat,“ uzavřela Karolína Jonášová.