Stále častěji se na mě obracejí lidé, kteří se chtějí do chaty odstěhovat. I když můžete mít trvalé bydliště i v rekreační chatě, změnou na rodinný dům budova získá číslo popisné, má lepší přístup k využívání služeb obce a zvýší se její hodnota.

Vybral jsem pro vás nejčastější požadavky stavebních úřadů, se kterými se majitelé chat a chalup při změně potýkají:

  • Nízké stropy, rodinné domy musí mít v obytných místnostech výšku alespoň 2,5 m. Chalupy, ale i chaty z minulého století mívají strop jen kousek nad hlavu.

Řešení: U přízemního domu zvednout strop a střechu domu. U patrového domu je řešením buď přístavba, nebo nástavba alespoň jedné obytné místnosti s dostatečnou výškou.

  • Malá obytná místnost, pokud má dům jen jednu obytnou místnost, musí tato místnost mít plochu alespoň 16 m², v Praze pak 18 m². To budete řešit u velmi malých chat. Ale také u staveb, kde se rozhodnete kvůli nízkým stropům zkolaudovat pro bydlení jen jednu místnost, ve které vytvoříte vyšší strop.

Řešení: Spojit obývací pokoj například s kuchyní do jedné větší obytné místnosti.

  • Příliš malá okna, která nezajistí dostatečné proslunění a osvětlení obytných místností v domě, mají hlavně chalupy.

Řešení: Zvětšit okna obytných místností otočená na jih, východ nebo západ. Zda je stavba dostatečně osluněna a osvětlena, potvrdí posudek oslunění a osvětlení.

  • Dům se nachází v chatové oblasti, kde místní úřad neumožňuje trvalé bydlení. Například v Brně zasahují chatové oblasti, které jsou nepoužitelné pro bydlení, skoro do centra města.

Řešení: Iniciovat změnu územního plánu, ale to může trvat roky. Pokud nemovitost kupujete, je lepší se poohlédnout jinde.

  • Plocha zastavěná domem. Místním nařízením může být omezena zastavěná plocha v chatové oblasti na nejvýše 80 m².

Řešení: Zde je pouze možné vejít se do daných limitů.

Pokud chatu máte anebo kupujete s tím, že v ní chcete bydlet, navštivte nejdříve místní stavební úřad. Tam se dozvíte, za jakých podmínek a zda je vůbec bydlení možné. Z hlediska vnitřních dispozic jsou nejčastější zábrany ke změně chaty na dům malá výška a nedostatek světla v místnostech.

Článek připravil stavební inženýr Martin Perlík a další informace najdete na jeho blogu.