„V rámci studie jsme dostali na stůl například otevřenou galerii do patra, skleněná zábradlí a další pro nás nevhodné materiály. Další podobné „nápady“ nás utvrdily v tom, že tento příjemný malý domek ze třicátých let zvládneme s pomocí šikovného stavitele a technicky zdatného stavbaře rekonstruovat sami,“ říká majitel k fázi plánování. Majitelé dostali několik návrhů od architektů, v podstatě studie toho, jak se měl dům využít a jak udělat novou dispozici v obou patrech. Ani jeden z předložených návrhů je neoslovil. Buď naprosto neodpovídal jejich představám o funkčním využití prostoru, nebo do koncepce vnášel nepřijatelné materiály typu sklo nebo pohledový beton. A v neposlední řadě všechny tyto atypické návrhy celý projekt neúměrně zdražovaly. „Po každé konzultaci s prováděcí firmou jsme se vraceli „zpět“: k tradičnímu zdění a jednoduché dispozici, která maximálně využila té původní,“ komentuje přípravnou fázi stavby majitel.

Po dvou měsících pokusů a tápaní se majitelé rozhodují oslovit místního stavebního inženýra, který připraví projekt. „Celou dispozici a řešení vymyslel náš kamarád architekt asi za den. Naskicoval nám vlastně jen dva půdorysy: přízemí, které otevřel a do jednoho rohu vložil koupelnu a WC, narovnal schodiště a přidal šatnu. V patře jsou pak navržené dvě ložnice a WC. Možná nakonec místo jedné velké ložnice uděláme dvě menší,“ popisuje majitel. Se skicami se vydávají za stavebním inženýrem a místní stavební firmou, která bude projekt realizovat. Je potřeba vyprojektovat všechny přípojky – plyn, kanalizaci, vodu a získat pro ně stavební povolení.

align: right

Na bývalé půdě vzniknou dvě, možná tři ložnice. Protože půdu nese trámový strop, budou v patře sádrokartonové příčky (jsou lehké a jednoduché na montáž), majitelé chtějí zanechat výšku ložnic až do špice krovu. Více než čtyři metry dají podkrovním pokojům vzdušnost. „Rozhodli jsme se pro střešní okna, protože jsou stavebně jednodušší než vikýře a nemění celkový objem domu. Dohromady jich bude šest: tři do ulice a tři do dvora. Střechu chceme na dům dát stejnou, jako byla ta původní. Tedy klasická pálená taška, žádné betonové nebo jiné varianty. Je jasné, že střešní okna charakter domu ze třicátých let mění, ale pokud chceme plnohodnotně využít podkroví, nevyhneme se jim,“ říká majitel.

*Příště: Fasáda a barevnost*