Ze starého chlívku se odstranily vlhké řady cihel, stavební firma odvezla dřevěné vnitřní dveře, které projdou repasí, případně se podle nich udělají repliky nových. „Na zahradě se odvezlo několik desítek tun nepořádku, což nám v první moment vyrazilo dech. Původně jsme si mysleli, že tam jednou dvakrát bagr rýpne a bude to. Ale nakonec to stavbaři vzali z gruntu,“ říká majitel.

Je začátek podzimu a stavebníci mají po několika variantách architektonické studie jasno v tom, jak se bude dál stavět. Je jasné, že původní strmé schodiště na půdu bude muset vystřídat nějaké pohodlnější, že budoucí ložnice v patře budou muset mít vlastní sociální zázemí. V přízemí se pak celá dispozice otevře a kromě koupelny spojené s toaletou se celý prostor o rozloze kolem 70 m2 promění v jednu velkou obytnou plochu. Kuchyně bude propojená s jídelnou a obývacím pokojem, do kterého přibude krb. „To je asi jediný luxus, který si chceme v domě dopřát. Krb pro vytápění nepotřebujeme, protože dům bude vytápěný plynovým kotlem, ale chceme mít v obývacím pokoji otevřený oheň,“ říká majitel.

Celkově po diskusi se stavebním inženýrem volí variantu nezateplovat dům: polystyren na starém cihlovém zdivu by mohl způsobit plesnivění a také by změnil celkový výraz domu, který chtějí majitelé zachovat maximálně podobný původní stavbě ze třicátých let. Samozřejmě tepelné vlastnosti domu by mohly být lepší, ale nakonec vyhrává varianta nezateplovat. Majitelé mají také jasno v tom, že nechtějí plastová okna, naopak hledají místního truhláře, který by byl schopný vyrobit repliky původních špaletových oken a repliky dveří a obložek v interiéru.

Dnešní trend otevřené prostorné kuchyně, propojené s obývacím pokojem, musí projektant zohlednit v nové dispozici. Původní cihlové 15 centimetrů široké zdi v interiéru nahradí nosník vetknutý do obvodového zdiva a rákosové stropy ustoupí odhaleným trámům a dřevěnému stropu. Vytápění domu se v době jeho vzniku řešilo pevnými palivy, prostě v každé místnosti byla kamna. Nyní bude dům napojený na plyn a prostřednictvím ústředního topení bude dům vytápěný. Úvahy o tepelném čerpadlu nebo solárních panelech majitelé zavrhují: pořizovací náklady těchto technologií ve vztahu k úsporám je nepřesvědčují o tom investovat řádově statisíce korun do alternativních technologií.

Příště: Půdní vestavba