Rekonstrukce pokračuje pomaleji, než všichni čekali. „Nějak jsme si představovali, že rekonstrukce poběží rychleji,“ říká majitel domu nad aktuálními fotografiemi.

"align: right"

„Máme vydané stavební povolení a řešíme spíš technologické věci: kudy povede voda, kudy plynová přípojka, jak bude vyřešené odvětrávání podlahy… prostě věci opravdu stavební. I proto nemůžeme ukázat moc nových fotografií, protože se od minulého dílu našeho seriálu vlastně zas tak moc nestalo. Stavební firma udělala nový strop, s přiznanými trámy v přízemí. Chystáme novou střechu: tady nás – trochu nemile – překvapil cenový rozptyl nabídek oslovených firem. Cenu za střechu, jak ji vidíte na výkresech a fotografiích, jsme dostali v rozpětí 250 až 380 tisíc korun,“ doplňuje majitel.

A teď jak vybrat? Nakonec se majitelé rozhodli neriskovat a vybrali firmu s osobní referencí. Do konce letošního roku by měla být střecha hotová, mezitím se bude stavět v interiéru. V mezičase máme čas vyřešit barevnost fasády, na kterou dojde až na jaře příštího roku. Protože dům je nyní šedivý, tak trochu smutný, rozhodují se majitelé pro změnu barevnosti. Výsledek by měl být světlejší s tmavšími prvky kolem oken. Jasné rozhodnutí nepoužívat plastová okna je spojené s úskalím: jak najít vhodného truhláře, který vyrobí repliky špaletových oken a původních dveří? „Nakonec jsme se rozhodli všechny dřevěné prvky udělat znovu, protože ty původní jsou napadené červotočem a oslovení truhláři nás varují před kombinací repasované a nové dveře. Čili během letošní zimy by truhlář vyrobil dveře a schodiště a na fasádu dojde někdy na jaře,“ popisuje majitel.

Celkově ale stavební firma zatím vše zvládá podle plánu, daří se držet i stanovený rozpočet. Do Vánoc zbývají necelé dva měsíce, během nichž se mají dokončit nejen střecha, zateplení podkroví a nové podlahy, ale majitelé se pomalu začínají poohlížet po interiérovém vybavení. Ale o tom v některém z dalších dílů našeho seriálu.

Příště: Interiéry: jaká bude dispozice. Jak upravit starý dům pro potřeby moderního člověka. Foto: archiv, Tecnoline, Twin