„Zatím jsme se nedostali tak daleko, aby se instalovaly rozvody plynu a teplé vody. Ale v podstatě to máme naplánované na letošní zimu. Jen co montážní firma dokončí novou střechu a podkroví, začne se stavět v interiéru a na pořad dne přijde i topení,“ říká k tomuto tématu na úvod majitel.

Po dohodě se stavebním inženýrem se majitelé nakonec rozhodli maximálně zachovat celkový ráz domu - to ostatně v tomto seriálu zaznívá opakovaně - a nezateplovat fasádu polystyrenem ani jinou soudobou technologií. „Cihlové zdivo je tlusté třicet centimetrů, což je samozřejmě z hlediska dnešních norem poddimenzované, ale na druhou stranu dům nebude celoročně obývaný, takže majitelé chtějí jen opravit fasádu,“ říká stavitel.

Uvnitř se pak bude topit plynem, v patře je navržen turbokotel, který by měl bez problémů dům vytopit. „Hledali jsme i vhodná topná tělesa, zatím sice nejsme úplně rozhodnuti, ale rádi bychom do místností dali klasické litinové radiátory. Pár jsme jich vyhlídli na Internetu, ale samozřejmě finální typ a velikost bude muset určit topenář,“ upřesňuje majitel. V přízemí je také navržený krb, který pomůže v podzimních nebo jarních měsících temperovat obytné přízemí. Majitelé také chtějí využít moderní technologie ovládání kotle a ovládat ho prostřednictvím internetu z místa trvalého bydliště. „Od přátel víme, že není problém topné systémy ovládat pomocí mobilního telefonu nebo počítače,“ říká majitel. O něco vyšší náklady na provoz topení budou podle jejich propočtů vykompenzovány nižšími vstupními náklady při rekonstrukci. Nemusí se zateplovat fasáda, a obytné podkroví bez problémů vytopí radiátory.

Příště se podíváme na to, jak celá stavba za předchozí měsíce pokročila, jak se daří držet stanovený rozpočet, ale také, kde se staly chyby.

Foto: Laurens a Litinovakamna.cz