Protože se majitelé již na začátku rozhodli – a vlastně celým naším speciálem se toto téma táhne jako červená nit -, že dům bude opravený s maximálním důrazem na autenticitu tak, aby odpovídal době svého vzniku, vyvstává při zařizování koupelen a WC otázka, jak vlastně postupovat. Vraťme se do roku 1932, kdy dům vznikal. Tehdy byl projektovaný jako dvě samostatné bytové jednotky - proto je také dispozice přízemí symetricky stejná. WC bylo suché na zahradě a voda se nosila ze studně v lavoru. Po válce, když v obci vznikl obecní vodovod, byla do domu přivedena voda, ale jen studená a pouze jeden kohoutek. Jak tuto situaci řešit dnes?

„Samozřejmě, že chceme koupelnu nejen v přízemí, ale i v patře, splachovací WC a komfort odpovídající dnešním nárokům na bydlení,“ říká k této problematice majitel. V podstatě je nutné do stávající dispozice vložit v přízemí novou jednotku: WC spojené s koupelnou, v patře pak malý sprchový kout a také WC. „Sanitární keramiku a další vybavovací předměty nehledáme v retro stylu, chceme soudobé, jednoduché vybavení. A tím, že není vlastně na co navazovat, můžeme volit prakticky cokoliv. Určitě to nebudou mosazné kohoutky, ani vany na lvích nožkách, na to nejsme,“ směje se majitelka. Barevné ladění se bude držet střídmé, skandinávské jednoduchosti. „Tu doplní v přízemí kuchyně. Už teď víme, že to bude oblíbená IKEA. Těch důvodů je několik, hlavním z nich je jednoduchost a variabilita. Nepotřebujeme vyrábět drahou linku na míru, ale stačí nám poskládat s rozmyslem to, co je běžně k dostání na trhu,“ říká majitel.

Podlahy v obytných prostorách a ložnicích budou dřevěné, majitelé zatím váhají mezi dubovou podlahou, která je odolnější, ale také dražší než například smrková. „O tom, jaká podlaha kde bude, se rozhodneme podle postupujícího rozpočtu. Víme, jak jsou obě varianty - dub i smrk - cenově náročné, a uvidíme na jaře příštího roku, kterou zvolíme,“ říká na závěr majitel.

Jaké zvolit vybavovací prvky do starého domu

Nemusíte nutně volit historizující nebo „retro“ vybavení, i když na trhu je široké spektrum. U podlahy pak berte v úvahu zatížení, jakou povrchovou úpravu zvolit (olej nebo lak), svou roli hraje třeba i to, zda máte psa nebo malé děti. Kuchyňská linka by také měla odpovídat především vašim zvyklostem, nenechte se zbytečně vmanipulovat do vybavení, které nepoužijete. Když celý den sedíte v práci, neumíte vařit a třeba vás to ani nebaví, nemá smysl kupovat si za desítky tisíc korun horkovzdušnou troubu. Naopak, pokud rádi vaříte, přizpůsobte vybavení kuchyně svému hobby a pečlivě vyberte ty nejlepší přístroje pro váš koníček. Jestli budou mít „starý“ design nebo to budou ultramoderní spotřebiče, je jen a jen na vás a vašem vkusu.

Příště: Technické vychytávky v podkroví

Foto: Archiv autora