V předchozím „bilančním“ dílu jsme po půlroce byli skeptičtí. Majitelé si stěžovali na papírování a další průtahy, které brzdily jejich prvotní optimismus. „Vrhli jsme se do rekonstrukce po hlavě a s nám vlastním optimismem. Zpočátku, někdy v létě loňského roku, jsme si bláhově mysleli: do Vánoc máme hotovo,“ směje se investor na rozestavěné půdě domu. „Protahovala se nám povolení, dodnes všechny nutné papíry nemáme vyřízené, což je samozřejmě pro další stavbu nutné, ale únavné,“ doplňuje ho jeho žena.

A jak jste na tom aktuálně? Kolik jste prostavěli?, ptáme se: „Finance jsme také poněkud podcenili. Celkově jsme mysleli, že rekonstrukce v „základním“, velmi úsporném režimu vyjde tak na milion korun. Na to jste se nás vlastně ptali v každém dílu seriálu… a my jsme opakovali - a opakujeme -, že chceme absolutně jednoduché, funkční a cenově nenáročné řešení. I přesto jsme už teď, tedy přibližně ve dvou třetinách akce, nad plánovaným rozpočtem,“ říká majitel.

Účet po dalším čtvrtroce

Několik set tisíc korun budou stát rozvody vody, plynu a elektřiny. Kotel, topení a všechnu tuto infrastrukturu odhadují majitelé na čtvrt milionu korun.

Podlahy počítají při „střední“ ceně kolem 1000 korun za metr čtvereční, tj. celkem sáhnou do peněženky pro 150000 korun. Střecha, stavební úpravy a všemožné odvozy materiálů, betony atd… to všechno spolklo přibližně 500 - 600 tisíc korun. Další peníze si majitelé přichystají na úpravu podkroví: sádrokartony, podhledy a úpravy krovu - přibližně 150000 korun. Repliky špaletových oken a původních dveří vyjdou na přibližně 200000 korun.

„Bez koupelen a veškerého interiérového vybavení už teď víme, že se rekonstrukce přehoupne přes milion a půl korun,“ říká majitel. Do toho se zvýšila daň z přidané hodnoty, takže i to se projeví na celkovém účtu. „Nejsme z toho nijak zklamaní, důležitý je pro nás výsledek a za tím jdeme i přes to, že náklady našeho „díla“ rostou,“ komentuje třičtvrtěroční bilanci majitel.

„Musím říct, že investoři přistupují k rekonstrukci velmi poctivě, netlačí cenu na absolutní minimum, nechtějí plovoucí podlahy jen proto, aby ušetřili za každou cenu. Stavebně je dům velmi dobře provedený, a tak věříme, že bude majitelům po dokončení dělat radost další desítky let,“ doplňuje stavbyvedoucí.

Náš tip: Vždy počítejte s rezervou, protože žádný rozpočet se nepodaří udržet ve stanoveném rozsahu. „Surfujte na internetu, hlídejte si každou položku, diskutujte s dodavateli… a neházejte flintu do žita při prvním nárazu na realitu českého stavebního trhu a českých řemeslníků,“ říká majitel. „My máme při této stavbě zatím vcelku štěstí, ale při předchozích rekonstrukcích jsme nasbírali historky na celé večery vyprávění,“ dodává se smíchem na závěr tohoto bilančního dílu majitel domu.

Foto: archiv autora Příště: Vybavení a provoz domu: náklady, náklady, náklady…