„Protože stavba pokračuje postupně dál, jsou hotové betonové podlahy v obou patrech, přicházejí nyní na řadu interiérové záležitosti. Především nyní řešíme výběr povrchů, zařizovacích předmětů a dalších převážně viditelných částí interiéru,“ popisuje investor aktuální situaci na stavbě.

Koordinace finálního interiéru je často také tím nejsložitějším oříškem, na kterém si řada firem nebo i jednotlivých investorů může pěkně „vylámat zuby“. „Jde o to, že v poslední fázi stavby musíte koordinovat celou řadu řemeslníků, navazujících postupů a logických vazeb, že se vyplatí najmout si na interiér specializovanou firmu,“ popisuje stavbyvedoucí. „Zvláště u rekonstrukcí, jako je tato, se řeší kompletní rozvody všech médií, elektriky, na to musejí být připraveni například betonáři, kteří pokládají nové betonové podlahy… A tak dál, a tak dál,“ doplňuje pan Zdeněk, který rekonstrukci domu řídí. Majitelé nyní volí mezi dražší variantou dubové podlahy z masivu, anebo zvažují, zda položit na podlahu kompozit s dřevěnou dýhou nahoře. „Když to u takto velkého domu (má kolem 150 metrů čtverečních obytné plochy) převedeme do peněz, jde o částku výrazně převyšující sto tisíc korun,“ vyjmenovává stavbyvedoucí. A to už se vyplatí pořádně počítat.

Podlaha ve starém domě / tipy

  • Můžete zvolit plovoucí podlahu – vyjde vás nejlevněji, ale k charakteru starého domu se nehodí.
  • Masivní prkna jsou drahá, ale nejautentičtější varianta. Pozor při této volbě na správnou pokládku. Počítejte s tím, že dřevěná podlaha bude vždy pracovat, a pak různě popraská, může se zvlnit…
  • Kompromisem jsou lamely, které mají na spodní nosné vrstvě cca 5-8milimetrovou vrstvu přírodního dřeva. Až se poškrábou, lze je jednou dvakrát přebrousit.
  • Nezapomeňte, že i drobnosti, jako jsou obvodové lišty, dělají celkový dojem.
  • Nekombinujte - pokud to je možné - různé typy dřeva. Foto: archiv autora Příště: Omítky a stropy