Protože majitelé mají dvě malé děti, od začátku zadání bylo jasné, že se celý projekt bude do velké míry točit okolo nich. V tomto dílu se podíváme na to, jak na tři sta metrů zahrady začlenit kromě zeleně i venkovní hernu pro dvě malé děti. „Naše dítka milují vodu, pískoviště, bláto… nekonečné nošení kyblíčků s vodou, stavění hradů, potoků a dalších podobných věcí,“ říká k tomu majitelka domu.

Zahradní architektka dostala kromě klasického zadání osadit stromy, keře atd. i úkol vytvořit pro děti blátiště, pískoviště a vodní systém, který bude využívat vodu ze studny pro dětské hry. „Návrh počítá s tím, že děti dorostou a přestane je nekonečné plácání se v bahně bavit, ale na několik dalších let jsme jim chtěli udělat na zahradě malé království. Až tahle dětská záliba pomine, odstraníme korýtka, mlýnky a z bahniště uděláme normální záhon a bude to,“ doplňuje investor.

Architektka navrhla jednoduchá dřevěná korýtka, která ústí do pískoviště / bahniště. „Tady bude klasická venkovní gula, kterou se bude voda odvádět,“ popisuje technické řešení stavbyvedoucí. Použijí se staré cihly, prkna a jednoduchý systém kovových podpěr, který povede vodu od studně do bahniště a pískoviště. Celkem budou na zahradě korýtka o délce deset, možná dvanáct metrů, ta budou končit vedle letního domku.

„Dřív to byl chlívek na dřevo, možná na nějakou drůbež. Postavili jsme ho znovu tak, aby se dal využít jako sklad zahradního náčiní, ale i herna pro děti. Proto vedle něj bude pískoviště, později přeměněné na záhon,“ doplňuje zahradní architektka.

Děti na zahradě – tři tipy

  1. Děti rády objevují: vytvořte jim proto na zahradě inspirativní herní prostor. Dejte jim možnost stavět, bourat a vymýšlet vlastní svět. Pískoviště, bahniště, potůčky a jezírka jsou jednou z možností. Samozřejmě je potřeba dbát v prvé řadě na jejich bezpečnost.
  2. Co mají děti rády: samozřejmě vodu, dřevo, hlínu, písek… všechno, v čem se dá vrtat, sypat a tvarovat. Inspirujte se například na www.gutovka.cz, pražském dětském parku, kde je téma voda a děti dovedené takřka k dokonalosti.
  3. Bezpečnost & hygiena: když pomineme špinavé oblečení, se kterým si poradí automatická pračka, mějte při navrhování takových hracích ploch, koutů a heren na paměti hlavně bezpečnost. Pozor na elektrické zásuvky, hloubku vody nebo možnost pádu…

Foto: archiv autora

Příště: Exteriér jako obytný interiér