V dnešním dílu ukážeme nejen aktuální stav a řekněme „konec druhého poločasu“ naší několik měsíců trvající reportáže z rekonstrukce starého domu ze třicátých let.

Je polovina března a nás zajímají nejen pocity majitelů z doposud provedených prací, ale hlavně celkový stav celé rekonstrukce. „Původně jsme si představovali, že skončíme v lednu, únoru… a první jarní den si na nově osázené zahradě budeme grilovat maso a hodnotit naši rekonstrukci,“ začíná majitel domu náš jarní rozhovor. Rekonstrukce je v mírném časovém skluzu.

Naplnily se vaše představy o rozpočtu celé akce?

V tuto chvíli víme, že jsme rozpočet na rekonstrukci celého domu překročili o několik set tisíc korun a budeme muset šetřit – a to opravdu výrazně – na vybavení domu. Určitě se do tohoto stavu promítá náš tlak na termíny a na to stihnout letošní léto v novém domě.

Jakou roli v této rekonstrukci hrají projektové práce? Když říkáte, že je rekonstrukce dražší: šlo tomu předejít, nebo finanční náročnost domu nějak snížit, například volbou jiných materiálů nebo postupů?

Ano, máte pravdu. Kdybychom měli odhadem dva roky na celou rekonstrukci, asi spoustu věcí bychom zvládli lépe a levněji. Materiálově jsme se drželi spíš při zemi. Ale o tom jste chtěl vlastně původně hovořit.

Ano: zajímají mne právě „ony detaily, které rozhodují“. Můžete popsat nebo stanovit hlavní prvky nebo momenty, jež podle vás rozhodnou o dobrém výsledku?

Pokusím se. Tady je několik mých obecných tipů nebo rad, které nám vykrystalizovaly během devět měsíců trvající rekonstrukce. Ale samozřejmě berte je s rezervou. A také s ohledem na to, jak jsme v předchozích dílech popisovali náš přístup ke stavbě a zařizování.

Detail číslo 1: Kupujte jen to, o čem jste naprosto přesvědčeni, že to potřebujete nebo chcete. Jakmile máte pochyby, že tohle křeslo je… (doplňte dle svého)… rozvrzané / prožrané červotočem / nebo jen divné… nekupujte to. To platí o starém vybavení, které kupujete například v bazarech.

Detail číslo 2: V různých řetězcích a hobbymarketech často narazíte na nekvalitní zboží. Cena sice často rozhoduje, ale shodneme se na tom, že dobrá kamna za tři tisíce korun nepořídíte.

Detail číslo 3: Nevadí nám moderní nákupní centra, ale není nad osobní schůzku s architektem nad vzorníky a materiály, které chcete použít. V mnohém vám taková konzultace může pomoci.

Detail číslo 4: Srovnávejte vždy několik nabídek. Často budete překvapeni, jak se stejná dodávka stavební práce nebo materiálu může lišit. V případě rekonstrukce až o desítky procent.

-var- / foto: archiv Příště: Jak kombinovat moderní design se starým