Šmejdíme domem a prolézáme každý kout, je to poprvé, co si ho opravdu můžeme prohlédnout. Mě přijde dům najednou hrozně malý, neútulný a studený. Chodím sem a tam, fotím, do každého záběru mi vleze syn nebo syn nebo prostě nějaký další chlap. A tak chodím, fotím a vizualizuji si budoucí podobu, jde to hrozně „ztuha“.

Dostali jsme i původní plán, podle kterého byl dům stavěný. No tak zavoláme projektantovi a hezky ho dovezeme mezi ty závěje. Zrovna napadlo opravdu hodně sněhu – když jedete do naší kouzelné vísky, klouže to a nevidíte okraje silnice. To znamená, že jedu z práce 100 km, o sněhu skoro nevím a posledních pět kilometrů z hlavní jedu čtvrt hodiny!

Už jsem tady byla několikrát a vždycky v podpatcích (pracuji v kanceláři) a buď jsem se vyhýbala posypu na cestičkách, abych si botičky neokopala, nebo jsem byla po kolena ve sněhu. Impregnace je NUTNÁ! Moje výlety za baráčkem skončily zánětem močových cest a antibiotiky.

Ale zpět k návštěvě s projektantem. S Jarouškem jsme krásně vymysleli dům, který jsme chtěli stavět původně, tak jsme byli zvědaví, co řekne tomuto baráčku. Chodil a mlčel…

Rekonstrukce online

Mě mrzly nožičky. Pak se nadechl a prohlásil, že nechápe stavitelovu zálibu v šikmých stěnách a obloučkách. A nejvíc ho deptal oblouček vykousnutý v kuchyni. A co ho hodně překvapilo, bylo řešení v podkroví – taková provizorní stříška - podlaha, která měla tak 5 cm. Prý to má být jako podlaha, která nad schodištěm vede do pokoje u balkonu, který jsem škrtla ještě před koupí domu… Takže to nepůjde, stříška to má spočítaný. A i nahoře šikmé nelogické stěny.Já si o dřevěných podlahách v obýváku a kuchyni myslela, že je to základ poctivé dřevěné podlahy- tak to tedy není, to jsou prý jen stlučená prkna. Ach jo…

Naše požadavky:

  • zrušit alespoň jeden balkon, protože ten nad vykousnutím asi nepůjde (dřív byly domy na venkově s balkóny? Kdo to schvaluje?). Podle projektanta to prý půjde.
  • otevřít schodiště nahoru (aby měli kluci na čem jezdit) - to prý taky půjde
  • dát domu logiku, ať se nám v něm dobře žije – taky půjde
  • srovnat šikmé stěny - hravě
  • vybourat všechny dlaždičky a dlažbu
  • zrušit oblouček mezi kuchyní a obývákem (jediný, komu se líbí, je můj manžel)
  • dostavět krb a pecové ležení k tomu (to byl vždy náš sen)
  • dostavět hospodářskou budovu, protože garáž prý nafouknout nepůjde a vejde se do ní jen jedno a půl auta, škoda, chybí nám ta ½ - takový vejminek pro manžela by z toho mohl být.

A co na to stavební firma?

S manželem prosazujeme každý jinou stavební firmu – jsem zvědavá, kdo vyhraje, jestli já nebo já. Manžel tam byl o dva dny dřív než já, má holt volnější pracovní dobu!

A já tam chodila se svým stavebníkem a ten mlčel. Mě mrzly mi nožičky a on chodil a mlčel…. A pak prohlásil stejně jako projektant: „Proč ty šikmé stěny? Co to je tady nad těmi schody, to je jako dekl ze studny? Co ta izolace tady? To se bude muset vyměnit…“ Taky se mu nelíbila kvalita provedení některých stavebních prací a já jsem přemýšlela, jestli je na venkově o hodně větší zima nebo jestli jsem jen rozmazlená holka od ústředního topení…

Na moje dotazy, co jsme už popřemýšleli za změny – zrušit balkon, zbourat tuhle stěnu a tuhle stěnu a tady ji prodloužit a srovnat šikmé stěny… Na všechno kýval a prý to půjde. Co všichni mají na těch rekonstrukcích, prý se vším problém, jde to všechno jak po másle, jen mi mrznou nožičky.

V REKONSTRUKCI ONLINE JSTE UŽ MOHLI ČÍST:

Co mi dělá starosti, je zahrada s lesíkem. 3500 m2. Co s tím budeme dělat? Je tam příprava na skleník? Kde se kupuje skleník? Kde se kupují stromy a keře, které rodí ovoce a z nich pak jsou ty zavařeniny ve sklepě? Mám totiž velký sklep a projektant mi zvětšil i špajz!

Závěr první prohlídky? Nemusíme měnit nic ve sklepě. Jen vybouráme dveře z chodby do garáže, protože ho původní majitelé zacpali polystyrenem. Máme tam prádelnu a několik volných místností, kde by mohly mít pokojík třeba moje boty na podpatku.

Všechno ostatní se musí změnit, cihla nezůstane suchá…

Dispozice

Když jsem konzultovala v kanceláři současnou dispozici a požadované změny, šel kolem kolega, mrknul do plánů a prohlásil, že je přece jasné, že místo kuchyně musí být ložnice, protože to bude hned vedle koupelny, nebudeme chodit na záchod a do koupelny přes celou studenou chodbu! Probouráme bývalou ložnici s obývákem a máme to… No tak to hned píšu projektantovi a všichni s nápadem souhlasí a jsou nadšeni. Kolegovi asi koupím čokoládu.

Můj manžel stále řeší, že je dům napsaný jen na mě, tak náš ředitel vymyslel, že hypotéka by zase mohla být napsaná jen na něj. Doma to neprošlo. Ach jo. A pořád mi mrznou nožičky.