Nátěr preventivní a nátěr sanační

Mezi nátěry najdeme především dvě velké skupiny – nátěry preventivní a sanační. Na co jsou určeny, vyplývá z jejich názvu; liší se tím, jestli umí, nebo neumí ozdravit již napadené dřevo. Například preventivní fungicidní nátěr chrání dřevo proti napadení dřevokaznými houbami, zatímco sanační nátěr dokáže ošetřit dřevo napadené tak, že dále nepodléhá zkáze.

Nátěry vybíráme podle jejich určení. Jsou nátěry do exteriéru, interiéru, a ještě navíc rozeznáváme rozměrově stabilní a nestabilní dřevěné prvky. První z nich je interiérový nábytek nebo okna, která musí přesně zachovávat rozměr, jinak by se nedala zavřít. Rozměrově nestabilní dřevo, to jsou většinou venkovní dřevěné konstrukce (ploty, altány, pergoly). Toto dřevo více pracuje, vlhkostí mění objem, bobtná a smršťuje se. Jsou na ně určeny jiné typy nátěrů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co dřevu neprospívá

Před čím vlastně potřebujeme dřevo chránit? Co dřevu škodí? UV záření, vlhko a změny teplot. Když dřevěné stavby nebo předměty necháme na pospas sluneční výhni, změní barvu. Následky vlhka a střídání teplot jsou vážnější: do dřevní hmoty se pustí dřevokazný hmyz, napadnou ji dřevokazné nebo dřevozbarvující houby, plísně a mechy. Dřevo chráníme i před lidskou činností: před graffiti a posypovou solí, kdy se sůl dostává na ploty a dřevěné fasády kolem silnic.

Dřevu nejvíce škodí: UV záření, vlhko a změny teplot

Co s dřevem dělá UV záření

UV záření nejen mění barvu dřeva, ale také je poškozuje, pokud je dřevo současně vystaveno působení vody. Záření totiž způsobuje měknutí měkké hmoty mezi letokruhy (ligninu). Změklý lignin pak vyplavuje déšť a dřevo se oslabuje. K ochraně ligninu jsou určeny oleje. Pozor ale – olej jenom dřevo vyživuje, ale nechrání před dřevokaznými houbami, hmyzem a plísněmi.

Jak vybarvuje UV záření jednotlivá dřeva

  • Cedr pod UV paprsky šedne, až bělá. Cedrový obklad je správné natřít olejem a nechat přirozeně zešednout.
  • Smrk a modřín UV záření zbarvuje do hněda. Smrk šedne po napadení dřevozbarvujícími houbami.

Když se natíralo volskou krví...

Dříve se chalupy, chlívky nebo ploty natíraly v létě volskou krví. Je to dokonalá ochrana dřeva: v krvi obsažená bílkovina albumin na slunečním žáru ztvrdne a krev pak už nesmyje déšť; stane se ve vodě nerozpustnou.