Obecně je keramický obklad na pracovní desku vhodný, neboť je odolný vůči vodě, chemikáliím, vysokým teplotám i mechanickému poškození, a výhodný je i cenově - v obchodech je nabízen ve velkém sortimentu a často v různých slevových akcích. Případně můžeme využít obkladový materiál, který nám zbyl doma.

Prvním krokem při obkládání je zjištění velikosti obkládané plochy, ke zjištěnému údaji připočteme asi 10 % na prořez. Kvůli stejným odstínům a kvalitě kupujeme celé množství z jedné šarže. A abychom zcela zamezili případným výrazným změnám odstínů, bereme vždy jednotlivé kusy z různých balíků.

Dlaždice si nejdříve zkušebně rozložíme po obkládané ploše a změříme, kolik z nich a jak bude třeba uříznout například ve výřezu pro dřez nebo varnou desku, případně na okrajích pracovní desky, podle potřeby si uděláme pomocné značky.

Plochu obkládáme tak, aby nám po stranách nevznikly nestejné ořezy, v přechodech ploch musí spáry vzájemně navazovat. Obkládanou plochu odmastíme a očistíme od prachu, pokud je to nutné, podle druhu podklad napenetrujeme. Pro jednoduchost a rychlost práce dlaždice lepíme speciálním lepidlem, které vybíráme podle druhu dlažby a podkladu.

ČTĚTE TAKÉ:

Na plochu lepidlo vrstvíme hřebenovou stěrkou, při obkládání pevného vodorovného povrchu malými dlaždicemi ho ale stačí nanést v bodech pistolí přímo na ně.

Abychom zachovali stejné odstupy mezi dlaždicemi, vložíme mezi ně spárové kříže, případně obyčejné špejle nebo sirky. Na řezání klasických obkladových dlaždic použijeme řezačku na obkladačky, velmi tvrdou keramiku řežeme rozbrusem s kotoučem na řezání dlažby.

Po obložení celé plochy a vytvrzení lepidla začneme spárovat. V případě kuchyňské pracovní plochy můžeme použít spárovku, případně silikon v odpovídajícím odstínu. Spárovací hmotou vyplňujeme mezery až po okraj, aby se v nich nedržely nečistoty. Jestliže budeme okraje obkládané plochy lištovat, je nutné lištu připevnit k ploše jako první.

Stejně jako v případě pracovní desky postupujeme při obkládání podlahy či stěn. Jestliže máme dokonale rovné stěny, je nejjednodušší pokládat dlaždice do tenké vrstvy speciálního lepidla. Lepidlo nanášíme pomocí zubové stěrky (výška zubů závisí na druhu obkladu), dlaždici lze pak ještě díky různým vrstvám lepidla posunovat. Po vyplnění spár necháme spárovací hmotu zavadnout, a pak omyjeme povrch houbou. Vzniklý šedý povlak necháme cca půl hodiny zaschnout, poté dlaždice pečlivě setřeme suchou měkkou textilií.