Manželova stavební firma stavební plány a informace měla, sice předběžné, ale měla. Zatím se neozvala – čekáme už dva týdny (dávám jim čas do středy, pokud se neozvou, tak aniž by začali, tak skončili), tož jsem přistoupila k plánu B a začínám jednat s mojí firmou. Neozval se ani kamnář s rozpočtem na výstavbu kamen, pece. Takže zítra přijede další. Snad někdo tu práci chtít bude?

Mezitím se ale stala spousta věcí. Například už máme zasázený na jedné straně živý plot z habrů, záhonky pohnojené koňským hnojem (přivezli nám o jednu kopici koňské mrvy navíc a náš děda neměl sílu jim říct „stačí“, jen bezmocně přihlížel, jak nám zahradu zaváží voňavým materiálem), založený zeleninový záhon (opět krásně prohnojený) a přemýšlíme o zbudování skleníku, neboť máme ještě jednu kopici hnoje a je třeba to zpracovat, aby nás hned sousedi zkraje neproklínali.

rekonstrukce domu online

A to jsme prosím donutili přátele a známé zahradníky, aby si od nás vzali několik pytlů – rozváželi jsme to o víkendu a zároveň k nám jezdili návštěvy na baráček a odváželi si voňavý dárek. Také jsme se setkali s první kritikou od manželových kamarádů na dispozici domu. Prý budeme mít strašně malý obývák, a kdo to kdy viděl, aby se z ložnice chodilo do koupelny.

Ale zpátky k zahradě. Tento víkend už nesněžilo, takže jsme tam strávili spoustu času a utužili rodinná pouta. Postupně zjišťuji, co vše k tomu zahradničení potřebuji a také kolik to stojí. S dědou jsem se tento víkend přetahovala o jediné naše hrabičky a zalévala jsem svůj záhonek synkovým dětským kropáčkem.

Náš malý synek si užívá týpí z vrbového proutí a zabydluje se, je nadšený z toho, že se může válet na zemi (nejdřív nechtěl a křičel, že to nemůže, že si ušpiní montérky), že si může hrát s vodou, trávou, klacíky všeho druhu, má své vlastní kolečko a dětské nářadí. Myslím, že je nadšený, jen na nás začal vyvíjet nátlak, že by bylo dobré se přestěhovat, pořídit mu tu jeho pirátskou postel atd. Starší synek začal jezdit na sekačce, Ano, už ji máme, protože to nešlo vydržet! Tráva roste rychle a za chvíli se bude muset sekat. A soused má firmu na zahradní techniku, takže to bylo rychlé.

Asi budeme měnit část střechy. Původní majitel přistavěl střechu nad vchodem tak nějak podivně. Je to podepřené nedodělaným sloupem z kamení a dalšími podpěrami, a tak projektant vymodeloval dům bez této „dostřechy“. A protože když přijedeme domů autem, hlavní vchod používat nebudeme, jde se garáží nebo zadním vchodem, tak to tak asi uděláme. Ještě uvidíme, co na to řeknou stavebníci.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Manžel teď zkoušel zbourat jednu stěnu, aby zjistil, že to půjde, že na ní nic nevisí (jako třeba krov), že není nosná, pak se chvilku s dědou ztratili v podkrovních úkrytech a zkoumali izolaci. Vypadal strašně, když vylezl. Ruku osypanou od skelné vaty, montérky poničené. Ale odpověď nenašel, je tam krov uchycený, nebo není a jak? Proč to zjišťoval, vlastně nevím, střecha vypadá krásně, tašky jako nové.

A také jsem kontaktovala banku, co s těmi penězi na rekonstrukci? Nic, musíme počkat, až exekutorský úřad a všichni věřitelé původních majitelů vymažou své záznamy z katastrálních map. Takže nám to vlastně krásně lícuje, nemáme peníze na rekonstrukci, proto ani firmu, která by to dělala. Těžko říct, jaké lhůty na to který úřad má, raději nevědět.

Proběhla také první návštěva u sousedů a my jim ukázali náš dům. Zjistili jsme něco o sousedských vztazích a vesnici jako takové a vrátili se zase do města, svlékli montérky a oblékli šaty do tanečních. Naštěstí už končíme, protože tančit večer sambu, rumbu či swing po celodenním pobytu na čerstvém vzduchu s lopatkou, hráběmi nebo kropáčem v ruce je náročné. Další lekce budou pokračovat na podzim, to už budeme mít vše hotové, budeme přestěhovaní, dům bude vonět novotou a v kamnech bude praskat dříví.

Teď je venku tepleji než vevnitř v domě, proto jsem pořád na zahradě.

Ale řeknu vám, tam u nás je krásně.