Téma: exekutorský úřad

Pamatujete si, jak jsme šli minulý týden na exekutorský úřad a vraceli se v depresi, že se nemáme na koho obrátit (slovy našeho právníka – stěžovat si můžete na Exekutorské komoře, ale to bych vám neradil, to by mohlo být ještě horší!), tak ve středu mi přišel radostný mail, že naše záležitost nabyla právní moci a na katastrální úřad bylo zasláno lejstro s žádostí o výmaz na zástavy nám nepatřící, ale dlející na naší nemovitosti. Pak už bude dům konečně jen a jen náš. Můžeme začít rekonstruovat. Můžeme počítat s investováním ze strany jiné banky. Můžeme baráček dát do zástavy další bance! Není to krása?

Trochu se zamýšlím nad tím, jak se asi musí cítit lidi, kteří o majetek přicházejí, to musí být marnost nad marnost…

No takže teď je OBJEKT (náš dům) dotčen změnou právního stavu – takto to stojí v katastru nemovitostí, stav řízení = stav připraven, a existuje budoucí stav zápisu, který bude převeden na stav platný. Kdy budu mít „elvéčko“ čisté jak okvětní list lilie pro mou banku? Nevím. Zato jsem objevila první šedivý vlas!

Téma: podlahy

Minule jsem se zmiňovala, že dávám veškeré naděje do příjezdu Václava a jeho družiny, neboť on je machr na podlahy a umí každou, jakou si zákazník vzpomene. Představte si moje nadšení, když Václav po středeční návštěvě naší stavby udělal ve čtvrtek nabídku a v pátek mi ji zavezl? Chápete to? A udělal mi nabídku i na položení marmolea, od kterého mě zatím každý řemeslník odrazoval, protože to stěrka se musí holt udělat na milimetry přesně.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

My byli s manželem v domě podlah v pondělí, poslali jsme jim hezky projekt (ještě to samé pondělí), aby mohli nacenit na naše metry čtvereční, a utekl týden a nic. Krize ve stavebnictví? Krize všude? Já vám dám krizi!

Téma: stavba

Tak už máme vypočtenou statiku a bouráme nosnou zeď. Poté, co bude tato zeď zbouraná, tak se dokončí stavebně první podlaží, to znamená, že všechny zdi a příčky budou přesně podle našich plánů a představ. A pánové půjdou trénovat o patro výše. Tam mají jen jednu větší zeď na bourání a pak rovnání příček do pravých úhlů. Takže začátkem příštího týdne by mohl přijít řemeslník přes vodu a topení. Chtělo by to alespoň jedno WC, venku už mám očuraný všechny stromečky. Pak pozveme kamnáře, který bude moci konečně přesně zaměřit a udělat projekt na pec se sporákem, spočítat, kolik budeme muset objednat kachlí a kování (výroba kachlí trvá 6 týdnů), a zase se trochu posuneme vpřed. A já neustále nacházím hezčí a hezčí a promakanější kuchyně.

Téma: zahradničení

U nás mrzlo. Dýně mi pomrzly a vypadá to, že i jahoda to má za sebou. Naštěstí, skleník stojí, okénko se samozavírá i samootevírá, rajčata mohou klidně začít plodit. Jinak se v mém zahradnickém životě neodehrálo nic závažného, nyní se naše rodina zaměřuje na budování ohniště, abychom mohli (až začne být hezky) kupovat a konzumovat nezdravé uzeniny. Náš mladší synek bude slavit narozeniny, tak chceme udělat gardenparty na naší garden, a ten oheň by to opravdu chtělo. Snad bude i kam chodit na WC. Abych nezapomněla – synkové slavili svátek a mé drahé rodiče nenapadlo nic lepšího, než jim věnovat nafukovací bazén (asi jsem pořád mluvila o tom jezírku, jak mám v plánu za rok za dva, a mamka už by se chtěla koupat letos). A ten starší dostal knihu o zahradničení (ona byla možná spíš pro mě, ale já v květnu svátek neslavím), tam je všechno, jak pěstovat zeleninu, jak si postavit kompostér, no prostě jak se tam píše v nadpise hned na začátku: Jak zvládnout velkou zahradu (a nezbláznit se?).

Vyšli jsme s mužem za plot toho našeho pozemku, já popošla pár kroků k lesu, a když jsem tam uviděla ty maliny, ostružiny, borůvčí, pak jsem se otočila a přede mnou stál náš dům a po straně rybník, slza mi ukápla z toho štěstí. Pak jsme hledali vývod naší kanalizace, byl tak zarostlý, že nám to chvilku trvalo, vedle se u dalšího rybníčku pásly kozy, náš synek je šel pozdravit, pohlédli jsme si s mužem mým do očí a řekli jsme si, tady u nás na venkově je tááááák krásně.