Jestliže máme při stavbě či rekonstrukci domu nebo bytu dostatek finančních prostředků, můžeme vybrat dveředesignové a současně funkční. Na trhu je široký výběr dveří různých konstrukcí a materiálů v obsáhlé paletě barev. Ovšem ne vždy můžeme, anebo chceme kupovat nové dveře, někdy stačí dát těm starým nový kabát, který nejen dveře, ale i celý prostor oživí. To vše zvážíme především v případě, že máme dveře sice letité se spoustou šrámů a stop po používání, ovšem z kvalitního materiálu. Ty jistě stojí za opravu.

Pečlivost především

Renovace dveří je sice, pokud jde o finanční stránku, méně nákladná, ovšem o to je náročnější na pečlivost, trpělivost a čas, můžeme ji však zvládnout sami a výsledek nám přinese radost i uspokojení. Nejprve zbavíme dveře starého nátěru, u nepříliš odolných barev stačí obroušení, vícevrstvé nátěry odstraníme opalovací pistolí nebo vhodným chemickým přípravkem. Celé dveře pak otřeme vlhkým hadříkem či opláchneme vodou a po usušení zakytujeme a zatmelíme případné vady. Po vytvrdnutí tmelumísta zbrousíme, doopravíme a opět po zaschnutí přebrousíme. Pro nátěr vnitřních dveří volíme většinou vodou ředitelnou barvu, která je dostatečně odolná, snadno se s ní pracuje, rychleji schne a nepáchne tolik, jako barvy syntetické.

Při natírání je vhodné rozdělit si dveře na určité plochy, rovné například na několik obdélníků, u dveří s dřevěnou výplní natíráme třeba první obrubu, pak výplň a podobně. První nátěr přebrousíme jemným smirkovým papírem, neboť se na ploše mohou objevit hebké chloupky ze dřeva, pak dáme druhý nátěr. Podle druhu barvy a odstínu podkladu rozhodneme, zda budou stačit dva nátěry, nebo bude nutný ještě třetí.

Nezapomeňme na zárubně

Dveře nemusí být pouze jednobarevné, plochy můžeme barevně oddělit, případně na dveře umístíme drobný motiv či větší ornament v odstínu barvy zárubní podle vkusu a stylu interiéru. Součástí dveří jsou zárubně, dnes obvykle obložkové, nicméně pokud máme železné, nemusíme se jich bát, není nutné je obkládat či dokonce měnit, stejně jako dveře je oživí nový nátěr ve stejném či odlišném odstínu vzhledem k barvě dveří, zdaleka nemáme na výběr pouze obligátní černou nebo cihlově červenou. Před natíráním je dobře obrousíme, první nátěr provedeme základovou barvou, pro další alespoň dva nátěry zvolíme barvu krycí. Zcela jiný vzhled dodají dveřím nové nebo alespoň nově vyleštěné kliky.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com