Tak jsem k nám konečně dostala holky kancelářský z Prahy. Jely jsme na svatbu kolegyně Ivanky, a tak si děvčata udělala výlet až do dalekých jižních Čech, až k nám na Mlaka. Líbilo se jim u nás, ale jen co vstoupily do skleníku, tak jsem slyšela: „no to je špatně!“ Ale jak jsem mohla vědět, že se musí rajčata zaštipovat nebo oštipovat? Na jaký škole tohle učí nebo masmédia že by mě tím nějak masírovala, se také nedá říct (o víkendu jsem to tedy krapet přištípla a tchán mi laskavým tónem sdělil, že jsem to možná trochu přehnala).

Tak pyšně vedu tu partu kamarádek ke svému zeleninovému záhonu a mezi nádherně vysokým hrachem a přerostlými ředkvičkami se vyjímají krásně rozkvetlá žlutá kvítka. Normální kytičky mezi zeleninou. Nejdřív jsem si myslela, že jsou to kedlubny, než to začalo kvést. Co z toho plyne? Že se mi tam něco vysemenilo a krásně to kvete a že mi asi kedlubny nepůjdou.

Na baráček měla děvčata také několik připomínek, ale mě samotnou překvapilo, jak se mě kritika nijak zásadně nedotýkala. Buď už jsem otupělá, nebo to byla počínající nemoc, nebo jsem prostě tak jistá v základech tohoto domu, že mě nic nedostane.

  • Proč máme tolik šaten?
  • A na co tak velkou úklidovou místnost?
  • A prý obývák bude malý
  • Špajz velký
  • Okna a dveře nevyměňovat
  • Lesík pokácet…

Jsou to holky milovaný. Lesík pokácíme a jedny dveře tam necháme. Zbude nám jedno okno, a to bychom mohli použít na hospodářskou budovu, kam bychom měli uskladnit manželovu techniku. Na tenhle projekt čekáme, abychom věděli, kolik bude ta rozestavěná legrace stát. Na pozemku máme totiž základy a asi ¾ metru do výšky této stavby podezdívky z kamene, a to je vše. Není na to ani projekt, ani stavební povolení.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Téma: úsporná opatření

Krásně nám to spěje ke konci, v sobotu jsem si vyzvedla na poště zápis z katastru, že na nemovitosti jsou zástavy provedeny a i LV je přesně tak, jak si banka přeje. Takže nyní, kdy jsme v prosinci vydražili, v únoru s pomocí banky zaplatili exekutorskému úřadu a pak svedli líté boje o svá práva spojená s vydraženou nemovitostí, konečně dostaneme prostředky na rekonstrukci. Ale jen 250 000 Kč. Ten, kdo něco stavěl nebo rekonstruoval, jistě ví, že to je jak plivanec v rybníku. A pak bude muset přijet odhadce a bance potvrdit, že jsme těch 250 000 Kč prostavěli a že nám mohou půjčit další tisíce. Proč? Protože jsme si vybrali variantu bez faktur - mělo by to vyjít levněji, ale zase budu mít o čem psát! A protože nám úvěr schválili o 400 000 Kč nižší, než jsme původně plánovali, musíme najít úsporná opatření.

Téma: zdraví

Nám ten venkov úplně svědčí. Náš Willie neměl garden party na naší garden. Když měl 4. narozeniny, měl spálovou angínu. Pak manžel sbíječkou ničil krb a hnul si se zády, poté jezdil v dešti s traktůrkem po lese a sbíral dříví a ty záda mu nastydla a včera už musel k fyzioterapeutce. Pořád nepodává výkony, na které jsem byla zvyklá před sbíjením sbíječkou! A já jsem chytla od synka tu angínu, takže i mé výkony jsou v nedohlednu…

Téma: kuchyně

Umím krásné kuchyně z kartonu. Postavila jsem si to tam a už vím, jak to bude. Načrtla jsem si to, přeměřila, zakreslila a hned rozesílala na kuchyňská studia, ať mi to navrhnou a nacení. Fotka s bedýnkami je přiložena, kdybyste někdy někdo nevěděl, jsem k dispozici.

Díky bedýnkám vím, že do obýváku se vejde obr sedačka a pak ještě jedna a od dveří do kuchyně projede i manželův traktůrek, že pec bude tak akorát, že na třímetrový stůl je místa spousta. Možná si přivezu ještě pár kartonů, abych si to vymodelovala vše najednou a nemusela to rozmisťovat po částech.

Téma: řemeslné práce

Minule jsem plakala nad druhou fakturou, teď snad bude chvilku klid. Elektrikář je sice dole skoro hotov, ale jak jsem rozmístila ty pomyslné elektrospotřebiče v kuchyni, tak ještě něco bude potřeba. A také u nás začíná instalatér a topenář, budou dělat zase nepořádek a zničí nám poslední klidnou místnost ve sklepě, kde se dalo vařit kafe a mýt ruce - moji budoucí prádelnu.

Tam jsem vymyslela, že umístím tzv. zahradnický záchod, když půjdu ze zahrady nebo budu mít velké prádlo, takže to bude potřeba. Tenhle týpek se mi taky líbí, neříká, to nepůjde, ale hledá řešení. Záchod bude!

A kolegyně Lucka už připravuje, co si všechno u nás zasadí, protože u ní doma už nemá kam. Klidně k nám může každý víkend přijet sázet, čechrat záhonky a velebit zahradu. Budu jí vařit kávu a pozorovat z pece a sem tam něco přištípnu. A budu na ni přes celou zahradu křičet: to je u nás ale krásně, co?