A nového je dost. Nového je tolik, že to dnes bude trochu delší.

Téma: zahrada

Nemohla jsem se dostat do skleníku. Nyní již vím, že cuketa a dýně jsou potvory, které ve skleníku nabývají opravdu obřích rozměrů (tchán mi to říkal, že bych je tam neměla dávat). Takže se nedalo nic dělat, musela jsem ničit metrové listy, abych se dostala dál. Rajčata jsem trochu přištípla a přivázala. Už se začínají klubat. Sklidila jsem první papriky, okurky a cukety, venku na záhonu jsme sklízeli hrášek a mrkvičku. Teď, když už vím, že polykulturní záhon je v pořádku, tak neřeším, co kde roste. Když něco vytrhnu a zdá se mi, že by z toho mohlo být něco k jídlu, dám to opatrně zvenku ke skleníku. Když se to chytne, tak mi to tam alespoň nikdo neposeče.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Také se chystám na výrobu měsíčkového mazání. Sice jsem tyto kytičky úspěšně zlikvidovala na zeleninovém záhonku, ale ony se vyklubaly ještě v habrovém živém plotě. Tady začínají převažovat bodláky, přeslička a různé další popínavé rostliny místo habrů. To jsou jen takové proutky s lístky, budu muset zakročit.

Od kolegyň jsem dostala rododendron s instrukcemi, kam ho mám zasadit. A když jim pyšně ukazuji obrázek, jak jsme ho pěkně umístili, tak je to zase špatně?! Prý jsme to měli kolem dokola vyrubat, dojít do lesa, odtud přivézt zem, kolem vysypat… Jedna malá kytka a člověk, aby kolem toho lítal půl dne. Proč k tomu nedávají návod na použití?

Téma: kuchyně

Instalatéři se činili. Už máme připravené koupelny a záchody a kuchyň, přívod vody do ložnice je zaslepen (zde byla původní kuchyně a na zedníkův návrh dát si před postel sprchový kout jsem nereagovala). Teď už zbývá jen opravdu koupit ty záchodové mísy, pisoárek, umyvadla a umyvadýlka. Jelikož jsme spojovali kontakty na dovolené (odborně se tomu dnes říká networking ), vypadá to slibně, že se nám někdo odborně pověnuje, obklady a dlažby prodá. Ty pak naložíme na káru a odvezeme tam k nám, aby to zase někdo jiný odborně položil, obložil, namontoval, zapojil. Pak zmizí ty posprejované stěny, kde si značili cestu „vodáci“, a přestane to u nás vypadat jako ve squatu.

Vyrazili jsme s mužem mým konečně do krajského města Budějovic. Odvezla jsem si odtud v podpaždí katalog s podlahami. Předám na konzultaci Václavovi. A pak také poznatek, že za částku uvedenou v mém rozpočtu dvě koupelny nepořídíme. Líbilo se nám to nejdražší a největší, co měli v SIKU (mimochodem mají to tam super udělané - na dvou patrech spoustu variant). A naštěstí tam měli hotové koupelny s variantami barevných obkladů, protože jinak bychom byli ztraceni. Na jednom stojanu jsme vybrali obklad i dlažbu, obešli jsme ho a začínali od začátku. A pak tam měli krásné sprchové kouty, prosklené stěny a nic jiného, masážní panely, no jsme na to zírali. S naší sprchovou hlavicí do ruky s krátkou hadicí, co máme doma, se to nedá srovnávat!

Téma: rozpočet

S mým mužem jsme otevřeli láhev prosseca a zasedli před mé excelovské tabulky. Tak jak tedy na tom jsme? Zatím dobrý, čerpání hypotéky běží jak po másle, čerpáme, čerpáme, horší bude, až dočerpáme. Nyní čekáme na rozpočet hospodářské budovy, u které si můj choť myslí, že to bude stát pár kaček. Přinejhorším posuneme zateplení a fasádu na příští rok. Hledáme kupce na stavební parcely v Oldřichově, kde jsme chtěli stavět původně, tak snad vše dobře dopadne a my je prodáme. Pak se vše dostaví, dozateplí, dotřídí.

Téma: topení

Pořád jsme na vážkách, zdali konvektor, nebo geotermální vrt. Rozdíl v ceně pouhých sto tisíc, nemáme s tím zkušenosti, nikoho s geotermálním vrtem u domu nemáme, neznáme. Manžel se pořád nemůže rozhodnout, ale geotermální vrt se zdá být snazší a méně pracnou alternativou, neboť není třeba tak velké jámy k uložení konvektoru. A kdo by tu jámu kopal? A na co se mu tedy pořizoval traktor s podkopem?

Téma: hospodářská budova

To máte tak. V únoru, když jsme na stavebním úřadě v Písku pátrali po stavebním povolení, zdali existuje k vydražené nemovitosti, obdrželi jsme od příslušného úředníka nejen toto stavební povolení z toku 2000, kde jsme s kolaudací už 8 let po termínu, ale i informaci, že hospodářská budova v územním plánu zakreslená je a že musíme jen doladit projekt, správně tuto budovu nazvat a pak postavit.

Přesuneme se v čase před nedávnou dovolenou. Ještě asi hodinu před odjezdem na dovolenou sedám do vozu, jedu do banky, na katastr (zavezla jsem tam lejstro, že jsem žena mého muže a že souhlasím, aby se mnou vlastnil pozemky i stavbu, a už mi volali, že ho tam tedy zapíší, když po tom toužím, tak už se chudák nebude dřít na cizím), a jako konečnou zastávku si nechám projektanta. Tam vezu podepsanou žádost o stavební povolení. Na parkovišti mi nabourá auto borec z Plzně, protože si nevšiml, že parkuji a já si nevšimla jeho, že mě nevidí. Na pokraji nervového zhroucení odjedu na dovolenou a celou cestu mám strach, že do nás někdo nabourá.

Po návratu volá projektant, že narazil na úředníka s velkým Ú. Protože náš přidělený úředník má zřejmě dovolenou, další úředník od nás požaduje nové územní řízení, odsouhlasení od všech sousedů, že se stavbou souhlasí, prostě vše od začátku. Asi nevadí, že už půlka stojí. Tuto záležitost dostal na starost manžel, já bych tam asi křičela.

Téma: střecha

A toho už mám taky dost. Když jsem listovala posledním výtiskem Dům&Zahrada, tak tam byly palce dolů u všech domů s polovalbami. A náš Jaroušek projektant nám kladl na srdce, jestli vám budou řemeslníci tvrdit, že něco nejde, nebo že by to nedělali, neposlouchat, trvat si na svém. Proč se do toho žádnému tesaři nechce? Proč nám ten náš na červenec domluvený nebere už týden telefon a nereaguje na sms?

Tak si teď sedíme s mladším synkem na schodech u naší rozestavěné terasy před rozestavěnou hospodářskou budovou, jíme čerstvý hrášek a za zády nám zní pila mého muže, který řeže podlahu jako přípravu na vodu v kuchyni. Pak se proběhneme po zahradě, hledáme lesní jahůdky v zarostlé části, sedíme na pískovišti, leze po mně klíště, štípne mě ovád, jsem celá olepená a říkám synkovi potichu, aby nás můj špinavý a unavený muž neslyšel: „tady je ale krásně viď?“