Zajel pro schválení ke starostce Drhovle, pod kterou spadáme, a na odbor životního prostředí. Máme podanou žádost o stavební povolení na už skoro postavenou budovu. Snad nám to schválí, protože já žádnou uniformu nemám.

Téma: časový harmonogram

V pátek se budou montovat okna, prohlásil stavbyvedoucí na našem už druhém kontrolním dni. To znamená, že se zruší (vybourá) balkón a konečně bude dostavěno a začne se pracovat pouze na interiérech! Ale abych nebyla tak optimistická, bude to asi zhruba takto:

  • Do konce července budou nahrubo omítnuté zdi v přízemí
  • Provedena montáž okna v šatně a výměna okna v předsíni
  • Bude zrušen horní balkón a opět namontována okna
  • Začnou se zde dělat omítky

To všechno bude snad během srpna dokončeno, aby mohli nastoupit sádrokartonáři. Ano, už jsme je sehnali. Pomohli nám místní (networking funguje). Tady nyní čekáme na nacenění dokončení horního podlaží. Když jsem se horlivě zajímala, kdy se budou pokládat koupelny, tak prý, až to bude skoro k nastěhování. Takže nejdřív říjen.

Zateplení a fasáda se budou dělat až na jaře příštího roku, protože v říjnu se začne stavět také hospodářská budova, nabídka již předložena (zatím bez střechy). Mezitím se bude činit instalatér, kamnář, elektrikář…

Ještě jsem nabídla stavbyvedoucímu, že by tam s nimi brigádničil starší syn. Dobře zaplatím za tuto školu života. Nechtěl. Zřejmě tuší, co máme doma.

Téma: kuchyně

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Asi nebudu mít krásnou kuchyň z umělého bílého kamene. Navštívila jsem truhláře poblíž naší vísky a předložila mu svůj návrh na kuchyň snů. Vkládám do něj poslední naděje, že on mi dá cenu alespoň trochu blízkou mému rozpočtu.

A pak jsem zajela k jinému truhláři, zabývajícímu se výrobou dubových stolů a nábytku a domluvila jsem se s ním, že mi vyrobí i kuchyňskou desku z dubu, ceny má příznivé. Až moc. Tak jsem to tam jela okouknout, jestli se mi to nezdá. Nezdá! Stůl mi tam ukázal, přesně jak já chci, jen bude delší a krásný. K tomu bude ta deska na kuchyňské lince a rohová lavice. Teď musíme ještě vybrat materiál na podlahu, ale když mám na vše ještě dva měsíce, není kam chvátat!

Téma: elektrikář

Konečně jsem se mu věnovala a celou hodinu s ním ladila zásuvky, světla apod. Jeho věta: „musíš mít nějakou představivost“ – mi teď neustále zní v uších. Myslela jsem si, že mám fantazii bujnou dost, ne však pro rozmístění ovladačů, světel, zásuvek, vypínačů.

Pak ještě dorazil zástupce firmy na LED světla, která bychom mohli umístit do podhledů v podkroví, tak také čekám, kolik to stojí.

Téma: práce na zahradě

Té nějak neubývá, naštěstí mám pomocníka. Malý synek zjistil, že chlapi když pracujou, tak si svléknou triko, a že holky když pracujou, si trička nechávají. Zalévá se mnou, hrabe se v záhoně a zapichuje mi tam cedulky, že tam je něco nově zasazené. Takže jsme znovu vyseli pro velký úspěch hrách, ředkvičky a nově mangold. Fazole rostou jak o život, tchán mi tam přidělal kolíky, aby se měly po čem pnout, a také jsem sklidila první kedlubnu. Ve skleníku stále nevím, co je meloun a co jen plevel. Obojí roste parádně. Myslím ale, že se to bude pnout, a to je jen jedna z těch rostlin.

Začínají se červenat rajčata (až na jedno, to jsem zřejmě přištípla moc). Otravuji své blízké dotazy, jak poznám, že se paprika nebude zabarvovat, abych třeba červenou kapii nesklízela v zeleném stavu! Neměla jsem totiž označené ty keříky, když jsem to sázela, a teď v tom pralese tropickém nevím, co je co. Příští rok musím být chytřejší a hlavně toho musím zasadit mnohem méně.

Téma: detaily

Myslím, že se stejně blížíme konci přestavby našeho domu snů. Řešíme už takové detaily, jako třeba odvětrávání WC a koupelen, na což jsme si předtím ani nevzdychli. Jediný balkón, co tam zůstane, jsem už také řešila. To se prý vše dodělává s fasádou, takže až na jaře! Střechu a polovalby už jsme také rozlouskli, necháme to tak, jak je, okna posouvat také nebudeme, stálo by to dvacet tisíc. Šetříme!

Velká novinka - můj manžel už je spolumajitelem našich latifundií i domu, zjistil to náhodou, když po něm na stavebním úřadě chtěli přidat k žádostem i jeho podpis.

O víkendu je u nás na Mlakách pouť. To znamená pouťová zábava s tancem. Zase se seznámíme s dalšími sousedy a vytvoříme nové sítě. Možná, že už tam budeme mít alespoň ten záchod v prádelně, a mohli bychom postavit na zahradě stan a poznat, jak to u nás vypadá po ránu, když se budeme vracet. Určitě je u nás východ slunce krásný!