Téma: hospodářské stavení

Cihly navezeny, první šár postaven a za tři týdny jsou prý stěny postaveny. Tedy pokud bude spolupracovat počasí. Tak jsme to řekli řemeslníkovi, co bude dělat krov a střechu, aby s tím počítal. Půlka října by vyhovovala? V říjnu tam bude narváno a řemeslníci se nebudou nudit, budou si tam podávat kliky dveří, cihly, prát se o maltu, beton, štafle…




Téma: rodinný dům

Jak jsem již psala, proběhl úklid. První patro už vypadá krásně. Stěny už jsou naštukovány, takže chybí jen sádrokartony a betony na podlahy, aby to nějak vypadalo. My jsme již objednali a zaplatili vše potřebné pro naše krásné koupelny. Pak jsme zajeli do Hornbachu, že se podíváme na podlahy a dveře a kliky a... Překvapili nás s výběrem plovoucích podlah a některé byly opravdu pěkné. Musím tam zajet s Václavem, co koupit a co ne… Dokonce i dubová podlaha se tam najde.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Zároveň jsem zjistila, že dveře stojí nějak moc. Spočítala jsem, že jich potřebujeme 13, protože ty původní dveře z prvního patra půjdou do sklepa (vyměníme staré sklepní za tyto tesařem dělané, abychom to měli ve sklepě útulnější). A taky jsem zjistila, že dveře se prodávají bez klik!

Během stavby se projeví pravé charaktery našich synů. Malý se raduje z toho, že do jeho pokoje přibudou radiátory, to je pro něj znamení, že už tam bude brzy bydlet. Sice ještě neví, jestli by chtěl postel pirátskou, nebo jako závodní auto, ale to se jistě brzy rozlouskne.

A jeho soused, starší synek, by se spokojil klidně s nějakou levnou laminátovou podlahou, na moje marmoleum není zvědavý. Není to tím, že bychom z něj vychovali skromného chlapce. Prostě neví, co to je marmoleum, proč by ho tam měl mít a chtít a hlavně chce podlahu bílou nebo světlou. Hlavně, když mu prý štrejchneme jednu stěnu krapet do červena. Abychom zachovali ten šedočernočervený styl, který by chtěl. Vzhledem k tomu, že se musel učit (prý francouzštinu), zatímco my jsme uklízeli, tak jsme si řekli, že on v tom domě bude bydlet mnohem kratší dobu než my. Manžel pořád truchlí, že jsme někde při výchově udělali chybu, já ho uklidňuji, že určitě ne. Jen prostě jeho starší syn nehraje fotbal, má rád knihy, zahradní práce ho unavují a raději leží, než pracuje. A když je nejhůř, tak uvaří, neboť mu hrozí reálné vyhladovění. Nemyslím si, že by nějak výrazně vybočoval od ostatních čtrnáctiletých podobných typů. Ale baráček chtěl taky, tak holt bude muset trochu makat – to k tomu patří (Toto prosím ber vážně, já vím, že ty články taky čteš, a přečti si tento odstavec několikrát a dobře zvaž odpověď na otázku, jestli s námi pojedeš na baráček, nebo máš něco důležitějšího – protože se ti může stát, že se bude třeba rozhodovat barva stěn tvého pokoje, umístění záchodové mísy, jak velkou budeš mít postel, kde budeš mít knihovnu na všechny své knihy a podobně, nebo grilovat maso na zahradě!). Být rodičem v 21. století není o nic lehčí/těžší než v tom dvacátém, nemyslíte?

Téma: zahrada

Poprala jsem se s dýní a už bohužel žádnou nesklidím. Vzala jsem to za špatný konec a tahala a tahala, až jsem zjistila, že ty kvítky jsou i na konci mého šlahounu. Tím se mi krásně uvolnil záhon. Ve skleníku se mi to také vyprazdňuje, neboť napadené keříky všech možných papriček a feferonek likviduji celé. Už se mi nechce zaobírat žádnými osvědčenými postřiky a hlavně stejně nevím, proč tam mám tolik feferonek. Některé jsou tak pálivé, že to nikdo nejí. Příště, až mi bude manželův strýček v dobré víře dávat sazeničky všeho možného, donesu je nejdřív k někomu, kdo pozná, co je co, a pak je teprve zasadím. Nestíháme jíst ani papriky, ani rajčata, a ratatouille nemohu vařit pořád.

Stále studuji další a další literaturu a myslím, že přes zimu na peci to jistě zvládnu. Než se únor přiblíží (únor bílý, pole sílí), budu mít jasno, ošklivý betonový plot bude pryč, já budu mít plány osazení záhonů pečlivě nakreslené a budu jen čekat, až budu smět vyrazit.

Řeknu vám, že stále věřím tomu, že Vánoce prožiji v novém domě s celou svou rodinou a budeme se dívat na zasněžené stromy na zahradě (nebo stačí omrzlé, aspoň trochu) a usínat budeme všichni s tím, jak je u nás krásně.