Také jsem do tohoto data přičetla nějakou tu rezervu kvůli zpoždění nějakého toho řemeslníka, ale jen pouhé dva týdny. Manželovi jsem to oznámila telefonicky ze služební cesty, aby měl čas, než dorazím domů. Pak už vůbec nic neříkal. Také jsem si domluvila na posledním grilování s rodinou – hlavně všemi děvčaty, aby počítali s prvním týdnem v prosinci, že budu potřebovat pomoci s úklidem domu. Oken je dost, podlah bude taky dost, nakoupíme kýble a saponáty a vyblýskáme to.

Téma: hospodářské stavení

Jak to dlouho nešlo, tak už nám baráček skoro stojí. Cihla k cihle, a teď čekáme na řemeslníka, který bude dělat krov a střechu. Ten je však zcela nepřipraven a v úleku zjistil, že už dům stojí. My s tím také nepočítali, že to půjde takto rychle. A to ještě manžel s pomocníky tuto neděli rozvezl rozbité tašky a kamení, které byly ve velkých hromadách na pozemku, a teď je už i před novým stavením povrch na pojezd aut. Také tatíček vyvezl ty, co grilovali, s traktorem (a to prosím skoro všechny). Jeli jsme na traktoru i na vozíku, vezli jsme trávu do lesa do odpadní jámy. Přesně jak v tom filmu „to je dost, žes nás taky vyvez, dědku!“ I diváků bylo ve vsi dost. Na příště mám slíbeno, že budu moci řídit.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Téma: dům

Už je říjen, takže už to frčí, už to jede. V pátek přijede firma HŠ beton vybetonovat podlahy v 1. patře. Hned v pondělí přijdou sádrokartonáři a také uzdravšivší se krbař/pecař. Takže jsem musela rozlousknout, jaké to potřebuji ty elektrospotřebiče. Zvítězila bílá barva do bílé pece, jen tu sklokeramickou desku jsem objednala černou, protože to bude blízko černého klasického sporáku, to už se ztratí. Spotřebiče jsem nechala poslat rovnou na stavbu. Teď si myslím, že už se nemůže nic stát, co by bylo překážkou v dostavbě interiérů. Pravda, na mou všetečnou otázku, kdy přijdou udělat ten vrt kvůli topení, můj manžel nevěděl odpověď, ale prý se to určitě tento týden dořeší. Vždyť už je přece říjen. A ještě se prý topit nemusí. Já už bych klidně topila, abychom to pěkně vyzkoušeli, aby nám o vánočních svátcích nešla pára od pusinek.

Také si domlouvám s Václavem přes podlahy schůzku, že spolu půjdeme omrknout podlahy, aby je v listopadu mohl položit.

Truhláři přes kuchyně nějak nestíhají a ještě ji nepřijeli přesně zaměřit. Na jednu stranu jsem ráda, protože to pak budu muset koupit ledničku a myčku, aby to mohli vestavět a obestavět, a to se mi teď nějak nešikuje… Plánujete příští rok stavět vlastní dům? Chtěli byste se podělit o své zážitky v pravidelném seriálu, jako paní Králová? Budeme rádi, když nás budete kontaktovat na e-mailu cech@sanoma.cz. Hlavní je, že mám parťáka, který má pro mé nadšení a termíny pochopení. Jsou mu sice teprve čtyři, ale zase se mě skoro každý den ptá, kdy už se budeme stěhovat, protože už je mu malá postel a on si zaslouží pořádnou pirátskou velkou ve svém pokoji. Vždycky spokojeně zhlédne svůj pokoj, nadšeně uvítá, když jsou nainstalovány radiátory, protože se to prostě blíží, on to cítí stejně jako já.

Ten čtrnáctiletý už žádné emoce většinou neprojevuje, ale zase když jsme nyní připravovali občerstvení v naší kuchyni a pomáhali mi jak ten malý, tak ten velký, neodpustil si poznámku, že už by to chtělo větší kuchyň, protože takhle to fakt nejde. A muž mého života své pocity ohledně stěhování pečlivě skrývá.

Téma: zahrada

V sobotu jsem obcházela ten svůj ranč, pečlivě jsem obhlédla stromy ovocné i okrasné, zeleninový záhon, skleník i kompost. Okrasná tráva má svůj osud zpečetěn, neboť u ohromného balvanu nezdobí, spíš naopak. Tak mi kolegyně Lucka poradila, že ji mám vykopat a dát dozadu na zahradu, kam plánujeme někdy v budoucnu zahradní jezírko. Tam dostane svou druhou šanci. Kolem balvanu bude okrasná zahrádka, jen ještě nevím osazovací plán, nechám si to přes zimu projít hlavou.

Můj boj se mšicemi je zřejmě marný, a tak odstraňuji celé keříky. Sice to není asi úplně správně, ale stejně končí sezona a nejvíc jich mám na paprikách a feferonkách, které mi dal manželův strýc, a některé se nedají ani pozřít. A jak mi sdělil tchán, strýc má také mšice, a to se o svou zahradu nějak stará! Na rajčátka to zatím nejde, tak sklízíme dál, a paprik máme zatím také dost.

Meloun zežloutl, ani jeden nedorostl alespoň velikosti pěsti, tak nevím, jestli to budu zkoušet ještě příští rok. A také máme u nás krtka. Tchán srovná se zemí jeho dílo a já mám pěknou zem pro svou úrodu. Manžel mi slíbil ještě další dva záhony na zeleninu, tak uvidíme. To víte, teď má moc práce, a ještě ten plot bude v říjnu odstraňovat. Mně to asi bude stačit na jaře. Mám v plánu přes zimu (kromě stěhování a zabydlení se) nastudovat všechnu literaturu, kterou mám nashromážděnou doma. Byla bych ráda, kdybych zvládla nějaký ten koncept zahrady. A když nezvládnu já, jsou lidé, kteří se tím živí. Fotbalové ani tenisové hřiště tam nechci, mám představu spíše o oáze klidu a míru a dávám tomu rok, maximálně dva.

Já se tak těším na Vánoce, u nás budou totiž krásné!