Šla jsem k jinému pánovi, než jsem měla, ale to jsem ještě uhrála. U druhého stolečku jsem stihla připomenout, že jsem ženuška požárníka. To mě nabádal můj manžel den předem, že mě to určitě lépe uvede.

Ano, vzpomněl si na mého muže, a tak jsem požádala o posvátné lejstro, které po mně chtěl jiný úřad, povzdechnuvší si přitom, že ty dnešní úřady jsou peklo. Myslím, že jsem získávala jen další a další body. Takže lejstro mi nedali, neboť žádné takové nevydávají – banka si vyžádala potvrzení o tom, že naše stavební povolení z roku 2001 stále platí. Podle úředníka ze stavebního úřadu stavební povolení platí, dokud nepostavíme dům. Ale když se na to dívá tak nějak blíže, to naše už propadlo (asi do hlubin dějin), a tudíž mám podat na podatelnu žádost o podání vyjádření k platnosti našeho stavebního povolení, a k němu se to dostane tak za 4 dny (než to dostane svou značku a vystoupá to jedno patro na radnici!) a on pak do týdne přehodnotí situaci a napíše nám, že naše stavební povolení stále platí. Kdybych mohla, budu sprostě křičet. Ale to se prý nesmí ani sem napsat.

Ale šla jsem, sepsala žádost a na podatelnu podala. Bůh s námi, národe.

Něco podobného jsem pak zažila ještě u vinkulace životního pojištění, kdy jsem obešla dvě pobočky Generali v Písku. Tři dny mi trvalo, než tam byl někdo kompetentní, a pak tu paní tak bolely zuby, že mi ve středu řekla, že si mám přijít v pátek, že to snad stihne. Opět bych jen křičela sprostě a jsem zvědavá, co tam místo toho šéfeditor dá (pozn. šéfeditora: sprostá slova jsem nahradil jinou větnou skladbou, nechť je na každém čtenáři, aby si tam vhodné výrazy doplnil). Banka ale potřebuje záruku, že když mě klepne, že si budou moci moji životní pojistku vzít, a bez toho prostě plnit čerpání nebudou a nebudou.

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA:

Téma: vztahy

Moje drahá švagrová si našla nového přítele a ten přítel umí obložit koupelny, vyzná se v materiálech a zná spoustu dalších řemeslníků. To si ho nemohla najít dřív? Ale přijede se k nám na stavbu podívat v neděli a poradí a pomůže, co bude moci. Jsem zvědavá, co jsme už mezitím všechno zvorali, spolu s našimi řemeslníky.

Jinak vztahy nám doma kvetou. Hlavně naši synkové oba naráz procházejí pubertou. Nejen že to tříská s nimi, třískají se i mezi sebou a já nějak špatně snáším ten jekot a řev přitom. Já si ze svého dětství vzpomínám, že jsem se pořád prala se svým mladším bratrem a pořád jsme vřískali na starší sestru, ať jednoho z nás zachrání. Kde byli mí rodiče v tu dobu, si nepamatuji, asi budovali socialistický mír. Zkouším teď tedy pracovat se sluchátky v uších, ale na vysoký dětský hlásek a mutující puberťákův skřehotavý zvuk nezabírá nic. Ani metal!

Téma: pec

Jsem stále nadšenější, jak se toto dílo daří a už se nemohu dočkat, až si v peci zatopíme. Svatomartinskou husu tam ještě letos neupeču, ale listopad nastane i příští rok, a to už budu umět určitě i sama rozdělat oheň. Tak dám husu do naší elektrické trouby jako vloni. A budu ji péci přes noc pomalu, ale velmi pomalu a pochutnáme si i tak. Teď má pecař týden pracovat někde jinde a pak to přijde dodělat k nám.

Až bude pec hotová, musí tři týdny vysychat a pak teprve se může vyzkoušet. Nahoře nám vysychají betony a sádrokartonáři i přes vleklé střevní potíže dokončují své dílo. Což je dobře, neboť se blíží příchod obkladače koupelen. A s mým mužem si tedy budeme muset poradit, co s těmi podlahami. Budou dubové masivní, nebo jen nějaké dvouvrstvé? Nebo prostě nakoupíme v Hornbachu to, co tam budou mít v akci?

Téma: kontrolní den

Vydali jsme se s mužem ráno na osmou na stavbu, že si promluvíme se sádrokartonáři a stavbyvedoucím. Přijedeme, nikde nikdo, na návsi potkáme souseda. Elektřina dnes nepůjde. Tak si prohlížíme dlaždičky a obklady a rozdělujeme je na dolní a horní koupelnu, a najednou naráz dorazí v devět jak parta zedníků, tak sádrokartonáři. A že nejde elektřina, nevadí, pracovat se dá i bez toho. Zadrhne se nám to až při plánování obkládání druhé koupelny, záchodů a pokládání dlažby na chodbách. Tak to bude nejdřív v lednu, až jako úplně poslední věc. Každý pořád tvrdí, že je u nás ještě spousta práce.

Tímto tedy oznamuji do redakce, že se mě v prosinci nezbaví, neboť ten náš dům budeme ještě v lednu leštit a dolaďovat, podlahy brousit apod., a mám prý počítat s únorem nebo březnem na nastěhování. Pak tedy přijde na řadu ještě zateplení a fasáda, ale to tam již můžeme bydlet a sázet stromky, keře apod. (pozn. šéfeditora: Beru na vědomí, ale přece jen si pro jistotu zkusím najít ještě někoho, co kdyby pec byla rychleji, sádrokartony na místě a dlaždič dělal svou práci lépe než ten náš?). *** Plánujete příští rok stavět vlastní dům? Chtěli byste se podělit o své zážitky v pravidelném seriálu, jako paní Králová? Budeme rádi, když nás budete kontaktovat na e-mailu cech@sanoma.cz.


Jednou se to stejně stane - půjčíme si Avii a budeme nakládat a vykládat. Teď už mi zase začínají na stavbě mrznout nožičky, ale během listopadu bychom měli začít topit, i když s tchánem pořád nerozumíme tomu, odkud to teplo k nám z hlubin země dorazí a jak, ale to se teď přesvědčíme. Snad ty proinvestované statisíce opravdu zajistí komfort tepla bez přikládání do kotle.

No a pak už jen vydržet ty závistivé pohledy na to, jak u nás bude krásně!