• Pokud jsme při kontrole střechy zjistili, že jeden z hřebenáčů na střeše je poškozený nebo zcela chybí, je potřeba jej co nejdříve vyměnit. Právě včasnou výměnou zabráníme vniknutí vody, sněhu a jiných nečistot do střešního pláště.
  • Nad prasklým hřebenáčem ohneme rukou příchytku hřebenáčů nahoru. Při ohýbání oceníte výběr kvalitních příchytek hřebenáčů. Příchytky z kvalitního, dostatečně silného materiálu se ani při tlaku a opakovaném ohýbání nepoškodí.
  • Správně mají být hřebenáče přichyceny k laťování nejen příchytkami, ale také vruty. To při výměně poškozeného prvku trošku komplikuje práci. Hřebenáč bývá na užší straně připevněn vrutem k lati, a to pod hřebenáčem za ním následujícím, který jej překrývá. Poškozený prvek tudíž nejde snadno vyndat a prasklý hřebenáč je rychlejší rozbít úplně, např. kladivem. Po vyndání střepů (vč. těch pod hřebenáčem!) je nutné místo důkladně očistit.
  • Vezmeme si nový hřebenáč. Nyní bychom jej měli připevnit na středu užšího konce vrutem k lati. To ovšem zpravidla nejde, protože jej vsunujeme pod širší konec následujícího hřebenáče. Pokrývači to řeší tak, že tašku naříznou na jejím užším okraji uprostřed od kraje tašky až k místu, kterým má projít vrut. Díky vzniklé drážce pak nový hřebenáč jde pod předcházející hřebenáč vsunout a vlastně na vrut nasadit.
  • Poslední fází výměny hřebenáče je zpětné přimáčknutí příchytky hřebene. A takto vypadá hřeben s vyměněným hřebenáčem. Máme hotovo.

Pro jistotu je vhodné nový hřebenáč asi uprostřed připevnit. „Doporučuji využít tzv. šroubovitý hřebík,“ říká technický poradce Tomáš Zadrobílek z firmy HPI-CZ a dodává: „Tento žárově pozinkovaný prvek z nabídky HPI-CZ, napůl hřebík a napůl šroub, se nejčastěji využívá pro připevnění koncového a rozdělovacího hřebenáče, ale výborně se uplatní i při upevňování doplněných hřebenáčů. Prodává se v cihlově červeném a hnědém provedení s již navlečenou těsnicí podložkou, která zabraňuje vniknutí vody do konstrukce střechy.“

Titulní foto: Thinkstockphotos.com