Byl leden roku 2013, kdy se nám ozvala paní Králová, že koupili dům a chtějí ho rekonstruovat. A prý, že by chtěla do našeho časopisu o tom napsat seriál. Proč ne? Ale pro časopis je tohle téma trochu rozsáhlejší. Takže jsme ho přiklepli našemu webu. A paní Králová začala psát.

Koupili si v dražbě domeček a jejich plán byl, že se v srpnu roku 2013 přestěhují. Vzhledem ke zkušenostem tady v redakci zavládl k termínu silný pesimismus. Ale paní Králová v prvním dílu svého seriálu napsala „Je to odvážné, ale těm prý přeje štěstí.“ * Takhle vypadaly plány, jak bude dům jednou vypadat**


*** Královic plán dostával trhliny už od počátku. Začali v domě hospodařit, stavět a přestavovat, ale peníze na stavbu stále neměli. Všechno se totiž zaseklo na exekutorském úřadu, který ne a ne vymazat zástavní práva z listu vlastníka. V prosinci koupeno, v únoru zaplaceno a uběhl březen, duben, květen… A konečně se stali skutečnými vlastníky a mohli čerpat hypotéku. A tak se začalo opravdu stavět a ne jen bourat příčky apod.

Už tehdy však bylo jasné, že srpen je termín nereálný. Zvlášť po tom, co se vždy něco zvrtlo – podlahy, koupelny, kamna. Většinou šlo o nedodržení termínů (znáte to: „Dneska, paninko, už to nestihnu dodělat, musím ještě někam jet, ale zítra se tu stavím a dodělám to...“). Tak alespoň, že zahrádka utěšeně vzkvétala – habry byly zasázeny k plotu, skleník byl vztyčen a papriky vysázeny.

Zahrádka postupně vyprodukovala nadbytek pálivých paprik, které paní Králová zavařila. I nám do redakce poslala jeden vzorek. Vynikající. Hlavně pro ty, kteří potřebují něco svařit. Hrdinně jsme snědli půlku malé skleničky a zbytek byl postupně potupně přidáván do jídel po malých kouscích. * Takhle dnes dům vypadá:**


*** Dům prošel kompletní změnou dispozice. Z obýváku se stala kuchyně, z ložnice obývák… Štíty byly posunuty, okna nainstalována (to vše až napodruhé, protože poprvé se prostě nějak zedníci netrefili do osy) a začalo se přemýšlet o dostavbě hospodářského stavení a instalaci tepelného čerpadla.

Obě akce byly bohužel plny zádrhelů. Hospodářské stavení nemá pořádné stavební plány, tak se musely dodělat. Pak se zjistilo, že leží v území kolem zakopaného kabelového vedení. Geotermální vrt byl vyvrtán, ale až napodruhé, protože poprvé se neprocpali skrz podloží. Pak chyběly nějaké díly, součástky a… Prostě problémy a problémy.

Vše se ale v dobré obrátilo a nebýt sádrokartonářů, kteří o sobě nedávali vědět několik týdnů, nemoci kamnaře, absence zedníků, podlaháře a tím i prodloužené dodávky dlaždic, výbavy do koupelen, kuchyně… Mohlo by se bydlet klidně v lednu. Takový byl plán. Jenže to nejde tak jednoduše.

Všechny problémy byly zažehnány a v březnu roku 2014 se Královic nastěhovali do jejich domu, kde je tak krásně. Přejeme jim, ať se jim tam stále tak líbí. A jestli si myslíte, že o ně přijdete, tak to se mýlíte. Dům je sice obydlený, ale ne kompletně zrekonstruovaný. Je toho zapotřebí ještě moc a moc. Třeba není zvenku vůbec zateplen a omítnut. Takže se s paní Královou, jejím manželem a dvěma syny budeme setkávat i nadále.

Přesto, pokud sami stavíte nebo rekonstruujete a myslíte si, že se o svých zážitcích chcete s našimi čtenáři podělit, budeme jen rádi. Kontaktujte nás na e-mailu cech@sanoma.cz a domluvíme se.

A tady si můžete pěkně postupně všechny předchozí díly přečíst:

REKONSTRUKCE DOMU ONLINE UŽ PŘINESLA: