Tmavé místnosti mají mnoho příčin, podívejme se na ty nejčastější. První z nich jsou nízké stropy, to je znát hlavně v prostornějších přízemních místnostech. O nízkých stropech v přízemí a co se s nimi dá dělat, jste si mohli přečíst v první části tohoto seriálu.

Pokud chcete vědět přesně, jak postupovat při rekonstrukci rodinného domu, může vám pomoci nová kniha autora těchto článků, Martina Perlíka. Zajděte si 24. ledna v 11. hodin na veletrh For Pasiv na výstavišti PVA Letňany, do sálu 6, hala 2D, kde bude autor křtít velmi signifikantně pojmenovanou knihu REKONSTRUKCE RODINNÉHO DOMU.

Kniha přináší 100 tipů a praktických rad. Srozumitelně, zasvěceně a s potřebným nadhledem zpracoval autor manuál, jak přistupovat k rekonstrukci rodinného domu, jak postupovat, na co si dát u starších domů pozor, kdy jít na stavební úřad i s čím pomůže architekt či projektant.

Druhou příčinou jsou malá okna. Plocha všech oken by se měla rovnat alespoň desetině plochy místnosti. Zároveň místnost lépe prosvětlí vysoká okna než nízká a podlouhlá. Proto taková obliba francouzských oken. Řešením je okna zvětšit nebo vybourat nová.

Třetí příčinou je orientace oken ke světovým stranám, abyste měli dost slunce, je nejvýhodnější mít okna otočená na jih, jihovýchod nebo jihozápad. Proto si ještě před prohlídkou domu zjistěte, kterým směrem je sever, a na místě se podívejte, kterým směrem jsou otočená okna. Severní polovina dvojdomku není nejlepší dobrá volba.

Při nákupu domu se vám hodí zkušené oko stavaře, aby nemovitost z technické stránky proklepnul. Mnoho slabin ale dokážete docela dobře odhalit sami a k tomu vám pomůže tento seriál.

Čtvrtou a velmi častou příčinou je zastínění oken venkovní stavbou. Když je to konstrukce u vás na dvorku, můžete ji zbourat, ale co když je to vysoká stěna sousedního domu? Pak nezmůžete nic. Ale stále jste ještě dům nekoupili a můžete se rozhodnout.

Příčin se najde více, místnost je členitá a světlo se za roh nedostane, nebo příliš hluboká. Může být také v době prohlídky zarovnaná nábytkem. Některé příčiny odstranit dokážete a některé ne.

Související články

Odstranitelné a neodstranitelné příčiny

Příčiny tmavých místností se dělí na ty, které můžete po nákupu domu snadno vyřešit, snadno zbouráte stínící kolnu nebo zvětšíte okna. Nijak ale nevyřešíte sousedovu vysokou zeď ani natočení domu ke světovým stranám.

Autorem článku je Ing. Martin Perlík, stavební inženýr. Zmíněná pravidla shrnul v příkladu z praxe posouzení starého rodinného domu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com