Náprava není tak složitá, tedy pokud máte doma schovanou dlaždici ze stejné série. Pokud ne, musíte se pokusit sehnat jednu stejnou, což nemusí být vždy korunováno úspěchem. Ale předpokládejme, že dlaždici máte. Pojďme se vrhnout na opravu.

Co potřebujete:

  • Materiál: Dlaždici, lepidlo na dlažbu, spárovací hmotu
  • Nářadí: Kladivo, dlátko, rotační brusku s kotoučem na dlažbu, tenkou špachtli, gumové hladítko, houbičku

Dlaždici rozbijete tak, že do ní klepnete špičatou částí kladiva doprostřed. Pak vezměte dlátko a vysekávejte dlaždici od středu ke krajům. Nedělejte to obráceně, neboť byste mohli porušit hrany sousedních dlaždic. Když odsekáte dlaždici, vysekejte dlátkem i lepidlo pod ní.

Spárovací hmotu z okolních dlaždic nejlépe odstraníte rozbruskou s kotoučem na dlaždice. Obruste ji velmi opatrně, abyste nepoškodili okolní dlaždice.

Namíchejte lepidlo (nebo naneste již připravené) a naneste ho do místa. Pamatujte – dlaždice se lepí na lepidlo, které je rozprostřené takzvaným hřebenem. Ten je i ve velikostech na klasických špachtlích, ale kvůli jediné dlaždici ji asi nebudete shánět. Vezměte tedy tenkou špachtli a nanesené lepidlo růžkem špachtle roztáhněte do řádků. Ty jsou důležité, aby vzduch, který je pod dlaždicí, vyšel ven.

Dlaždici usaďte na místo a přimáčkněte. Zkontrolujte, že vám nikde „neplave“, tedy nevykukují rohy, a má správně velké spáry. Nechte dlaždici zatuhnout. Pak spárovací hmotu zatáhněte do spár pomocí gumového hladítka nebo plechové stěrky. Když spárovačka zatuhne, vyhlaďte místo vlhkou houbičkou. Tím zahladíte spáry a také vyčistíte dlaždici.