Při rekonstrukci balkonu je nutné odstranit starou keramickou dlažbu, často také spádový beton pod ní, popřípadě provést i opravu nosné konstrukce balkonu. Celá oprava není úplně jednoduchá, ale není to zase tak složité, abyste to nemohli zvládnout sami. Základem je tedy příprava místa, kam budete novou dlažbu pokládat. Je tedy nutné oklepat starou dlažbu a omlátit dlátkem i lepidlo pod ní. Novou dlažbu není vhodné pokládat na dlažbu původní. I když původní keramická dlažba může vypadat nepoškozeně, skrývají se pod ní zpravidla dutá místa, případně jiné vady. Podklad po odstranění staré dlažby musí být pevný, soudržný, zbavený starých nátěrů, vosků, mastnoty, prachu a dalších nečistot.

1) Penetrujte podklad- Vhodnými penetračními přípravky uzavřete savý povrch a vyrovnáte jeho vlastnosti po celé ploše.










2) Zkontrolujte vyspádování, případně vyspádujte - Voda z balkonu musí odtékat. Proto je důležité, aby byl sklon balkonu asi 1°- 2°. Zkontrolujte vyspádování pomocí vodováhy, případně vytvořte spádový klín, třeba pomocí vyrovnávacího potěru.




3) Hydroizolace - Vytřete balkon hydroizolací. Použijte ji jak na horní stranu, tak i na pohledové hrany, jinak vám bude vlhnout podhled. Hydroizolace by měla být rozetřena ve dvou vrstvách, aby jedna jistila druhou.







4) Izolujte stěnu - Do místa styku podlahy se stěnou vložte do izolační vrstvy bandážní a těsnicí pásku. Ta musí být vlepena celoplošně do hydroizolace, takže je vhodné ji instalovat například mezi dvěma vrstvami hydroizolace. Oboustranně kašírovaná páska je určena pro přemostění a utěsnění napojení mezi podlahou a stěnou. Izolovat stěnu můžete i jinými způsoby (bitumenovými pásy, asfaltem), ale naše verze je asi nejjednodušší a nejrychlejší.




5) Pokládka dlažby - Pokládka keramické dlažby je možná, až když vyzraje izolační stěrka, což je přibližně po 1 - 3 dnech. Stěrka se nesmí aplikovat při přímém slunečním svitu! Při vysychání chraňte stěrku před deštěm. Pro montáž dlaždic včetně balkonových tvarovek využijte flexibilní lepicí tmel. Flexibilní proto, že dlažba i tmely mají jinou tepelnou roztažnost, takže by vám mohla dlažba popraskat, nebo se uvolnit. Lepení se doporučuje provádět dvoukontaktně, metodou Buttering & Floating, kdy se lepidlo nanáší na dlaždici i na podklad. Spotřeba lepidla se pohybuje cca na úrovni 4,5 - 5 kg/m².

TIP: Pokud chcete mít všechny stavební materiály i chemii pohromadě a nestarat se o to, co kde koupit, využijte například nabídku firmy RAKO, která nabízí vše, co k tomuto postupu budete potřebovat. Od penetrace RAKO PE 202, přes hydroizolační stěrku RAKO SE 6, až po profesionální čisticí prostředek RAKO CL 802. Samozřejmě, že RAKO nabízí i velmi široký sortiment vhodných dlažeb na balkony.

6) Balkonové tvarovky - Výrobci dlažby vytvářejí i různé doplňkové sortimenty pro pokládku. Jedním z nich jsou tvarovky, které zakončují profilem okraje. Je vhodné je použít, protože snižují riziko zatečení vody ze strany pod dlažbu.





7) Spárování - Při pokládce dlažby dodržujte celkem velké spáry (alespoň 5 mm). Dlažba je totiž vystavena velkému tepelnému rozhraní a musí mít prostor mezi sebou pro pohyb. Plošné spárování včetně spárování tvarovek provádíme nejlépe vodoodpudivou a vodotěsnou hmotou. Důležitou součástí spárování je tvorba dilatačních spár. U balkonů do velikosti cca 4 m² není nutné realizovat plošné dilatace. U větších ploch se dilatace provádí po cca 3 m (přesný rozměr by měl odpovídat dvojnásobku hloubky balkonu). Obvodovou dilataci v místě styku stěny s podlahou je však nutné provést vždy. Dilatace se s ohledem na umožnění pohybu v přechodové spáře provádí pomocí podkladního separačního provazce a pružného polyuretanového tmelu. Pokud jste nevyužili balkonových tvarovek, nezapomeňte vyspárovat i čelní strany dlažby na okraji balkonu.


8) Úklid - Setřete z dlažby přebytečnou spárovačku. Pokud nechává na dlažbě šmouhy a nemůžete se zbavit cementových zbytků, použijte speciální přípravky, které vše spolehlivě odstraní.