Nejraději mám u domů půdy a sklepy, tedy pokud jsou nezrekonstruované. Tam se o domě dozvím nejvíc. Hlavně proto, že v technických prostorách není třeba konstrukce zakrývat a dávají nahlédnout do myšlení stavitelů celého domu.

1. Půda

U starých domů jsou půdy většinou neobývané, proto tu dobře vidím konstrukci krovu. Je poškozená vlhkostí? Jak jsou silné krokve? Neprohýbají se krovy pod tíhou střešních tašek? Je vidět dobrá řemeslná práce? Jak vysoké je podkroví? Bude možné vybudovat vestavbu, nebo bude třeba celou střechu sundat a stavět znovu? Takové otázky si pokládám v podkroví. Odpovědi hledejte v předchozích dílech tohoto seriálu.

2. Sklep

Vlhké mapy na zdech, statické praskliny, způsob vytápění. To vše je vidět právě tady, ve sklepě. Sklep zahrnuje celou historii domu. Stojí tu starý odpojený kotel na uhlí i nový funkční plynový kotel. Najdete tu starou vodárnu, která čerpala vodu ze studny, než se dům napojil na obecní vodovod. Jsou tu vidět všechny rozvody vody, kanalizace a plynu včetně vodoměru nebo plynoměru. Tady se dozvíte, zda bude třeba provést všechny technologie znovu, nebo bude možné některé zachovat.

3. Schodiště

Je schodiště mezi patry prudké, nebo mírné, kývou se stupně a bude vůbec moci zůstat při rekonstrukci na svém místě? Ideální situace je, když bude možné současné schodiště zachovat. Postavit nové je docela náročná investice, zvlášť pokud je třeba tuto konstrukci přesunout jinam. Takže čím bytelnější a lépe v domě umístěné schodiště, tím lépe. Schodištěm se podrobněji zabývám ve své knize.

4. Podlahy

Houpou se podlahy? Zvlášť v patře. Bude třeba je úplně vyměnit, nebo stačí jen nové povrchy? Při rekonstrukci bude třeba odpovědět na otázku, v jakém rozsahu se podlahou zabývat a jestli bude třeba vyměnit i stropní trámy.

5. Členění místností

Ideálem je, když má dům centrální halu nebo chodbu se schodištěm, ze které jsou přístupné všechny místnosti. Nejhorší varianta je, když jsou místnosti navzájem průchozí. Ano dá se to změnit, ale úpravy jsou finančně velmi náročné. Podrobněji v článku o průchozích místnostech.

6. Výška místností

Zvlášť v podkroví jsou místnosti často daleko nižší, než by odpovídalo vyhláškám, s tím se dá něco dělat, ale když jsou příliš nízké stropy v přízemí, to už je problém.

7. Vlhkost zvenčí domu

Vlhké mapy na fasádě, ale někdy stačí i solné výkvěty. Ty mi říkají, zda bude potřeba opatření proti vlhkosti, v Čechách to obvykle znamená podřezání domu. Tedy výrazný náklad navíc. Podrobněji v článku o vlhkosti.

8. Staré plány domu

Pokud existují původní plány domu, rád si je přečtu, i takové, které pro následné přístavby už dávno neplatí. Z plánů dokáži zjistit, jaké jsou původní konstrukce a kde byly přilepeny nové, nebo zda má dům základy a jak přibližně hluboké.

Dražší, než jste čekali

Cílem celého průzkumu je zjistit, kde jsou slabá místa domu a jak moc bude třeba stavbu rekonstruovat. Přání budoucího majitele je většinou, aby nutná rekonstrukce byla co nejmenší a komfort bydlení co největší. Výsledkem je, že skutečné náklady jsou mnohonásobně vyšší než v úvahách před nákupem domu.

Autorem článku je Ing. Martin Perlík, stavební inženýr, autor knihy Rekonstrukce rodinného domu - 100 tipů. Recenze knihy zde.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com