Tehdy Edward Morse dal k patentovému úřadu svůj vynález Vytápění a ventilace domu pomocí slunečních paprsků. Patent byl sice využíván, ale jen okrajově. Jeho výrazné zviditelnění provedl až Němec Felix Trombe, který celý systém rozvinul tak, že dokázal postavit ve francouzském Odeillo solární pec. Po něm je pak také celý systém nakonec pojmenován. V současné době jsou prováděny stavby a rekonstrukce s Trombeho stěnou po celém světě. Především se osvědčily v oblastech, kde není jiná možnost alternativního vytápění, jako jsou vysokohorské oblasti And.

Nechte pracovat slunce

Princip je vlastně velmi jednoduchý. Přes vertikálně umístěné sklo prochází sluneční záření, které dopadá na tmavou desku. Ta se sluncem zahřívá a tepelnou energii předává vzduchu v mezeře mezi sklem a deskou. Studený vzduch je dle fyzikálních zákonů nasáván dole a v horní části vystupuje ven. Nyní tento jednoduchý princip přeneseme na dům a doplníme o několik klapek.

  • Ventilace pomocí teplého vzduchu

První obrázek ukazuje pozici klapek mezi domem, Trombeho stěnou a exteriérem. Spodní venkovní klapka v Trombeho stěně je otevřená a nasává venkovní vzduch, který je ohříván a vháněn do místnosti.

  • Vyhřívání

Zde se odebírá studený vzduch z místnosti a po ohřátí se znovu vrací do místnosti.

  • Chlazení pomocí studeného vzduchu

V létě lze také dům tímto systémem chladit. Z místa, kde je studený vzduch (například sklep, část domu ve stínu), se přivádí vzduch do místnosti, odkud je odsáván do Trombeho stěny. Dál je odváděn ven.

Přednosti a nedostatky

Začneme přednostmi celého systému. Jde o velmi jednoduchý systém, který si doma můžete sami udělat velmi jednoduše pomocí polykarbonátu, černě natřeného plechu a několika klapek. Na svých cestách se s ním můžete setkat například na starých domech, které potřebují uvnitř teplo a sucho, protože jinak vlhnou.

Jiný pomocník založený na jednoduchém fyzikálním principu:

S velkým úspěchem se tato stěna používá především v zimních měsících, kdy i jen malá chvíle slunce dokáže interiér domu výrazně provětrat a snížit vlhkost.

Trombeho stěny také nejlépe fungují tak, že celá černá tepelná stěna je tvořena velkým tepelným kolektorem. Ideální je například keramická cihla. Ta naakumuluje teplo a pak ho dlouho předává jak vzduchu v Trombeho stěně, tak i přímo interiéru.

Mezi nedostatky lze počítat vysokou teplotu celého systému. Vždyť rozdíl teplot přivedeného a odvedeného vzduchu bývá klidně i 40 °C. Stěna se klidně může rozpálit i na 80 °C. S tím tedy souvisí i využití Trombeho stěny v létě. I tehdy může pracovat (viz třetí verze: princip chlazení), ale je lepší použít Trombeho stěnu pod střechou, nebo ji zakrývat. Pokud bude systém pod střechou, zimní ploché slunce bude dopadat na celou plochu. Letní žár ze slunce v nadhlavníku ale přes střechu na stěnu nedosáhne.

Pokud chcete mít i profesionální systémy Trombeho stěny, můžete si pořídit teplovzdušné solární panely, které jsou na trhu. Mají už elektrické řízení a vypadají jako klasický solární panel. Ostatně také mají v sobě elektrický solární panel zabudovaný, který pohání ventilátory.