Slunce, vítr, voda, zima a pořád dokola. Je jen málo míst na domě, která jsou tak silně počasím namáhaná. Dřevěné štíty také velmi často vypadají hodně špatně. Proč? Protože se o ně těžko stará. Jsou vysoko, nejdou pořádně natřít. Ale je to zapotřebí.

Oprava starého

Pokud máte starou chalupu a chcete jí zrenovovat štít, měli byste se snažit o zachování co největší podobnosti se starým postupem. Takže nahrazovat prkna stejným materiálem, stejnou šířkou a nejlépe stejně ošetřené.

Staré štíty byly většinou natřeny pouze fermeží. Ta se vpila do materiálu a nechala ho přirozeně stárnout. Stejně tak se používaly oleje a terpentýny. Hodně profesionálů i amatérů napustilo prkna lněným olejem smíchaným s terpentýnem. Ten způsobuje, že olej se do prken lépe vpije. Ostatně tak je to u všech barev – barvy s rozpouštědly lépe vnikají do dřeva, protože mají menší povrchové napětí.

Zcela nově

Velmi často ale bývá štít v tak špatném stavu, že se spíš vyplatí jeho kompletní sundání a nahrazení novým. Tady už jde o velké rozvažování, jakou cestou se vydat. Opět dát dřevu tu starou verzi nátěrů, nebo se vydat po cestě nových technologií? Všechno má něco.

Základ je ovšem vždycky stejný. Napuštění dřeva fungicidním přípravkem, který zamezí houbám a dřevokaznému hmyzu, aby si na štítu pochutnali. Nejlepší je nanášet přípravek stříkáním, protože se dostane do všech, i těch nejmenších míst. Když nemáte stříkací pistoli, je lepší použít štětec.

Suché, nebo vlhké dřevo?

Pokud budete obkládat štít dřevem, pořiďte si vysušené dřevo. Je jedno, jestli to budou prkna s překrytím, palubky, nebo prkna s fasádním profilem. Vysušení prken je základní předpoklad toho, aby vám během pár let zase nevypadala kroucením, praskáním, dala se dobře natřít apod. Ale vzhledem k tomu, že dřevo bude na fasádě ve vlhku, není zapotřebí dřeva vysušeného jako pro interiérové použití. Interiérové dřevo by mělo mít asi 10 -12 % vlhkosti, exteriérové 14 -16 %.

Pak následuje vrchní lak. Na diskusních fórech můžete najít hromady návodů, čím natírat prkna. Základem je vždy ale lazura. Na štítech by se měla používat lazura především tenkovrstvá, která zasákne do dřeva a nevytváří na povrchu film. Proč? Protože silnovrstvá lazura namáhaná tepelnými výkyvy a vysokou teplotou po čase popraská a začne se loupat. Kdo chce vytvořit na povrchu dřeva nepropustný film, měl by hledat především pružné laky a nátěry. Jedna z nejdražších variant, ale také z nejkvalitnějších je palubový lak. Ten se používá normálně na nejvíce namáhaných místech, jako jsou parkety tělocvičen, nebo na dřevech s největší tepelnou roztažností (u nás je to buk). Na štítu ale udělá nejlepší práci.

Vraťme se ale k lazurám. Ty můžete používat v širokém spektru barev. Pamatujte, že čím tmavší, tím vyšší odolnost proti UV záření má. Samozřejmě to není pravidlem, záleží na výrobci, ale ty kvalitní lazury jsou na tomto principu většinou založeny. Lazury mají zásadní výhodu, že nechávají dřevo dýchat. Možná se vám zdá, že štít často smáčený vodou je lepší natřít hladkým lakem. Problém ovšem je, že pokud se někde najde místo, kudy se voda do dřeva dostane, už se z něj nedostane. Lazury sice tak odolné proti vodě nejsou, ale nechají dřevo zase lehce vysušit.

Titulní foto: Shutterstock.com