Dobrý den,

přečetl jsem si váš článek o ošetření dřevěného štítu domu. Prošel jsem hromady diskuzních fór, hledal jsem v odborné literatuře, ale pořád mám pár dotazů. Můžete mi je zodpovědět? Díky. Petr Zoltán

Dotazy postupně přikládáme a kurzívou je pak odpověď Radka Kříže, technicko-obchodního zástupce sítě prodejen Dům barev.

1) Je lepší nanášet fungicidní přípravek nástřikem nebo štětcem?

Rozhodně žádné přípravky s obsahem fungicidních látek nedoporučuji aplikovat stříkáním z důvodu vysokého rozptylu těchto účinných aktivních látek do okolního prostředí.

2) Stejně tak je lepší nanášet barvu štětcem nebo stříkat?

Lazurovací laky tenkovrstvého typu doporučuji aplikovat štětcem, lazura se totiž krásně „vetře“ do povrchu dřeva, zvýrazní tak přirozenou kresbu a strukturu dřeva a nanášená vrstva lazury se snadno sjednotí.

3) Pokud udělám složení fungicidní přípravek + 3x vrstva tenkovrstvé lazury, jak často je třeba nátěr obnovovat, pokud je štít orientovaný na jih?

Obecně plochy orientované na jih a jihozápad jsou ty nejvíce zatěžované. Perioda obnovovacích nátěrů u natřených dřevěných ploch záleží na lokalitě, klimatických podmínkách, konstrukčním řešení stavby a použitých materiálech. Pro maximální životnost natřených dřevěných ploch se tzv. obnovovací nátěr (1x vrstva lazurovacího laku obsahující UV filtr) má provádět každých 3-5 let. Pokud budeme tyto intervaly dodržovat, tak předejdeme případným problémům a prodloužíme tím životnost dřevěných prvků.

Nátěr by se měl obnovit dříve, než dojde k jeho degradaci (popraskaná nebo „sprášená“ vrstva ochranného nátěru, zašednutí nebo začernání povrchu dřeva).

4) Musí se štít před obnovou nátěru nějak přebrušovat?

Pokud se jedná o natřené soudržné povrchy dříve ošetřené tenkovrstvou lazurou, tak doporučuji povrch důkladně očistit od nečistot, prachu, mastnoty a případných řas a mechů. V případě starých popraskaných a loupajících se nátěrů je nutné povrch přebrousit a očistit.

5) Musí se obnovovat i fungicidní nátěr?

Působením povětrnostních vlivů se snižuje účinnost těchto aktivních látek. Pro obnovovací nátěr povrchů opatřených tenkovrstvými lazurami bych volil lazuru PRIMALEX LAZURA 3v1. Ta obsahuje účinné moderní biocidní látky, které zaručují plnou účinnost proti dřevokaznému hmyzu (jako jsou tesaříci, červotoči, pilořitky a mravenci), proti zamodrání dřeva (Aureobasidium pullulans, Sydowia polyspora), dřevokazným houbám (popraška sklepní, trámovka trámová) a zároveň pochopitelně chrání dřevo proti povětrnostním vlivům (UV záření, déšť, pronikání vlhkosti… ). Protože se jedná o syntetickou lazuru, velmi snadno se dostává do vnitřních vrstev dřeva a tím zabraňuje pronikání vlhkosti. Prakticky jedním materiálem jsme schopni kompletně ošetřit natírané dřevo!

Titulní foto: Shutterstock.com